Zondag 8 december kijken op stoomschip Jacob Langeberg

Geplaatst op: 10 december 2013

Jacob LangenbergDe Jacob Langeberg, de grootste stoomsleper en ijsbreker van Nederland, is zondag 8 december van 14 tot 16 uur te bezichtigen op het Zuideinde in Wormerveer.

Eigenaar van dit schip is de Stichting tot Behoud van het Stoomschip, die ook de Elfin en de Scheelenkuhlen in de vaart hebben gekregen. Frank Tjeertes en Jos Blokker hebben om ook de Jacob Langeberg in de vaart te kunnen krijgen een aparte stichting in het leven geroepen, de Stichting stoomschip Jacob Langeberg.

Zij gaan in vijf deelprojecten het schip – gebouwd in 1902 – weer in oude staat brengen. Allereerst gaat het schip het dok in, om alles wat onder water zit in orde te brengen. Vervolgens komen aan bod het leidingwerk, het stookgedeelte, de brandstofopslag en het vaarklaar maken.

Wilhelminasluis

Als de droom van de heren Tjeertes en Blokker uitkomt dan zal de Jacob Langenberg in 2015 de Wilhelminasluis in Zaandam met volle kolenbunkers en gevuld waterreservoir mogen heropenen. Het schip zou dan 3.20 meter diep liggen, hetgeen te diep is voor de huidige Wilhelminasluis, maar niet voor de vernieuwde en verdiepte sluis.

Eenmaal in de vaart zou het schip geschikt zijn voor teambuildingsuitjes, maar ook leerlingen van techniekopleidingen zouden er de werking van een stoommachine kunnen aanschouwen.

Om een start te kunnen maken met het in de vaart brengen is zondag dus dit schip te bekijken. Deelname hieraan kost €2, inclusief maritieme hapjes van restaurant De Vijfde Smaak uit Koog aan de Zaan.

Share Button

Nieuws archief