Zomeravond-orgelconcerten Oostzijderkerk

Geplaatst op: 16 juli 2017
De Oostzijderkerk. Met dank aan Marcelmulder68 via Wikimedia

De Oostzijderkerk. Met dank aan Marcelmulder68 via Wikimedia

Voor de instandhouding van de Oostzijderkerk vinden er deze zomer op dinsdagavonden een zevental orgelconcerten plaats, georganiseerd door de Stichting Beheer Oostzijderkerk Zaandam. Een drietal concerten zijn al geweest – 13 en 27 juni en 11 juli – maar u kunt de laatste vier nog bijwonen op 25 juli, 8 en 22 augustus en 5 september.
De concerten beginnen om 20 uur en duren tot ca. 21.45 uur. Inloop vanaf 19.15 uur. Entreekosten: € 8,- voor volwassenen; kinderen t/m 15 jaar € 5,-

Het komende programma:

  • 25 juli: Jan de Jong, Vijfhuizen
  • 8 augustus: Evan Bogerd, Hasselt
  • 22 augustus: Jaap Zwart, Hattem
  • 5 september: Dirk Out, Haarlem

De kerk

De Oostzijderkerk – voortgekomen uit een 13e eeuwse kapel – is de oudste kerk van Zaandam, naar schatting daterend uit 1411. Vanaf de Reformatie – 1576 – is het een Hervormde kerk. Daarna is hij nog een aantal keren flink verbouwd. De kerk wordt al een tijd niet meer voor zondagse diensten gebruikt, maar wel voor bijzondere diensten en concerten.

Het orgel

De firma Flaes & Brünjes uit Amsterdam verwierf in 1861 de opdracht een orgel voor deze kerk te bouwen. Het werd een toonaangevend instrument, een van de grootste instrumenten van deze firma. Op 23 augustus 1863 werd het in gebruik genomen en is nog geheel in oorspronkelijke staat.

Overige informatie is te verkrijgen via de e-mail van de organisatie: sboz.wld@hetnet.nl

 

 

Share Button

Nieuws archief