ZaanWiki openbaar, journalisten winnen quiz

p1100199

Met 15 deelnemende teams aan de Grote Zaanse Geschiedenisquiz waren alle raadsbankjes in het stadhuis bezet.

Na een jaar van voorbereidingen was het vrijdag 7 oktober zover:  in de raadzaal in Zaandam werd de ZaanWiki gelanceerd. Aansluitend werd de Grote Zaanse Geschiedenisquiz gespeeld, die door de Vliegende reporters van Dagblad Zaanstreek werd gewonnen.

Toespraken bij de ZaanWiki-presentatie waren er van Piet Oudega – voorzitter van Zaans Erfgoed – van oud-directeur De Typhoon Jan de Vries – een van de initiatiefnemers van de Encyclopedie van de Zaanstreek – en van ZaanWiki-bedenker en -beheerder Jan Lapère.

Na een sfeervol optreden van de uit Krommenie afkomstige flamenco-gitarist Jeff Heijne, mocht wethouder Rita Visscher-Noordzij de digitale encyclopedie voor het publiek openstellen. Zij deed dit door een nieuwe lemma (onderwerp) van haar hand over de ChristenUnie op ZaanWiki.nl op te zoeken. Gevolg van deze handeling: iedereen kan – na te zijn aangemeld – meeschrijven aan deze internet-encyclopedie, een project dat Jan Lapère namens Zaans Erfgoed beheert.

De ruim 60 deelnemers aan de Grote Zaanse Geschiedenisquiz, die alle raadszetels hadden bezet, konden ondertussen niet wachten om hun kennis in te zetten. Sommigen van hen hadden de Encyclopedie voorafgaand aan deze middag nog fanatiek bestudeerd…

Quizmaster Merel Kan stelde 23 meerkeuzevragen en bij de tussenstand bleken er nogal wat teams op 10 punten te staan. Na de laatste meerkeuze vraag bleken twee teams gelijk geëindigd op 18 punten: de Vliegende Reporters van Dagblad Zaanstreek en de Zeurore, een team van vrijwilligers van het Gemeentearchief Zaanstad. Twee andere teams stonden op 17 punten, waaronder de Digitale Beeldbank Westzaan. Er was een shoot-out-vraag voor nodig om de nummers 1 t/m 3 te bepalen, en de Vliegende Reporters bleken die het best te hebben beantwoord, tweede werden de Zeurore en op nummer drie eindigde de Westzaanse Beeldbank-ploeg.

Tijdens het bepalen van de eindstand werd een door archivaris Geke van de Kamp achterhaald filmpje van Van Gewest tot Gewest uit 1991 vertoond. Daarop waren vader Klaas en zoon Jan Pieter Woudt te zien, die vertelden over hun samenwerking en het jarenlange werk aan de Encyclopedie van de Zaanstreek.

 

Het Gemeentearchief Zaanstad, Uitgeverij Noord-Holland en Zaans Erfgoed kunnen terugkijken op een vruchtbare samenwerking en een bijzonder geslaagde geschiedenismiddag.

Nieuws archief