Westzijderol genomineerd als Stuk van het Jaar

Geplaatst op: 7 april 2015

Deel van de Westzijderol.Wie rond 1760 geregeld door de Westzijde in Zaandam liep, moet daar op gezette tijden een tekenaar hebben gezien die minutieus de gebouwen, de molens en de huizen aan de Zaanoever aan zijn schetsboek toevertrouwde. Hoeveel jaar zou deze onbekende kunstenaar hebben gewerkt om deze tekening van 8,5 meter lang en 12 cm hoog te voltooien? Zou hij thuis bij het licht van een olielamp zijn potloodschetsen in inkt hebben overgezet? Hoe vaak zat hij in de Westzijde te tekenen?

Dit zijn allemaal vragen die opkomen bij het bekijken van de Westzijderol.

Stuk van het jaar

Het Gemeentearchief Zaanstad heeft de Westzijderol genomineerd als Stuk van het jaar. Voor deze landelijke verkiezing van het mooiste archiefstuk is deze bijzondere tekening ingediend. Via de website www.onsdna.nl/stukvanhetjaar kan iedereen zijn/haar stem uitbrengen.

De Westzijderol geeft een prachtig beeld van de veelzijdigheid van de Zaanse houtbouw. De lange rij met huizen geeft een heel mooie inkijk in het straatbeeld van de 18e eeuw en is daarmee eigenlijk de voorloper van het hedendaagse google-streetview.

 

Share Button
Nieuws archief