Molenmuseum: Interactief voor de jeugd

Geplaatst op: 4 april 2016
jeugd in molenmuseum

Jongeren op onderzoek in het Molenmuseum.

Onder de titel ‘Wat maakt de molen’, presenteert het Molenmuseum tot en met 8 mei een interactieve jeugdtentoonstelling over producten die de Zaanse industriemolens sinds eeuwen maken.

De expositieruimte van het museum is daartoe omgetoverd in een ruimte met vier aparte werkplaatsen; een voor verf, een voor papier, voor hout en voor specerijen. Uitleg krijgen ze door een animatiefilm, waarna ze zelfstandig aan de slag gaan.

‘Wat maakt de molen’ neemt kinderen mee naar de wereld van de molens. Belangrijk daarbij is de vraag wat al die honderden Zaanse industriemolens eeuwenlang maakten. Het antwoord is niet eenvoudig uit te leggen omdat veel van de producten die de molens fabriceerden niet altijd meer tot de verbeelding spreken. Daarom worden de verfmolen, de papiermolen, de houtzaagmolen en de specerijenmolen uitgelicht. Deze molens leverden grondstoffen voor verf, papier uit oud textiel, specerijen uit bessen, zaden en noten, en houten planken uit bomen.

  • In de werkplaats papier maken kinderen kennis met het scheppen van papier op de manier zoals dat vroeger werd gedaan. Ze gaan op een ouderwetse manier op Zaansch Bord schrijven, het geschepte papier uit molen De Schoolmeester. Dat is nog de enige molen ter wereld die dat nog doet.
  • In de werkplaats verf malen de kinderen krijt fijn tot korreltjes. Met krijt en pigment (bijv. tot poeder vermalen mineralen) wordt al eeuwen verf gemaakt. Nu nog gebeurt dat in molen De Kat.
  • In de werkplaats specerijen wordt vooral veel geproefd en kunnen de kinderen plaatsnemen op een ontbijtkoeksnijder. Kaneel (van de kaneelboom), peperkorrels en nootmuskaatnoten werden in een specerijmolen – zoals De Huisman – fijngemalen.
  • In de houtwerkplaats werken de kinderen met houtverbindingen en zien ze hoe je met bijv. pen-en-gat stevige constructies kunt maken, zonder schroeven, spijkers of lijm. In een houtzaagmolen werden en worden nog steeds – zoals bijv. in Het Jonge Schaap – boomstammen tot planken gezaagd.

Vandaag de dag staan er nog steeds molens in het Zaanse landschap die deze grondstoffen verwerken. Ze zijn zelfs te bezoeken: De Kat (verfmolen); De Schoolmeester (papiermolen); De Huisman (specerijmolen) en Het Jonge Schaap (houtzaagmolen). Na afloop van het bezoek aan het museum kan men daar naar toe om al het geleerde in het echt te zien.

’s Morgens volgen schoolklassen het educatieve programma; in het weekend (13-17 uur) en tijdens de middagen (di t/m vr 13-17 uur) zijn kinderen met hun (groot)ouders – evenals volwassenen zonder kinderen – welkom in het Molenmuseum.

 

Share Button

Nieuws archief