Zaans Erfgoedprijs 2020: gebroeders Visser

Geplaatst op: 9 november 2020

Vlnr Wim Visser, Anneke Steemers en Cor Visser.
Foto Jan Piet Bloem

Cor en Wim Visser togen dinsdagochtend 27 oktober nietsvermoedend naar Chocolaterie De Cacaoboom in Zaandijk. Ze verkeerden in de verwachting geïnterviewd te worden over hun jarenlange geschiedenis met en kennis van de Zaanse houtbouw. Het was zogenaamd de aftrap van een serie interviews met kenners van de houtbouw, zo was hen verteld.

In de Dagen voor het geplande gesprek hadden ze allebei de interviewer al opgebeld: wat voor vragen konden zij eigenlijk verwachten? Moesten zij zich goed voorbereiden? Alleen bracht dat telefoontje ook niet veel meer duidelijkheid…

Na de eerste twee vragen beantwoord te hebben, stapte ineens bestuurslid Paul Carree de winkel in en nam het gesprek een heel andere wending.

‘We hebben jullie erin geluisd, Cor en Wim!’ Want ze bleken van de jury unaniem de Zaans Erfgoedprijs 2020 toegekend te hebben gekregen.

Uit het juryrapport:

Niet alleen het behouden van panden, maar ook hun ijver om houtbouw in alle vormen herkenbaar onder de aandacht te brengen.

Door hun stichting ‘de Gebroeders Visser’ , die door hun giften vele initiatieven van derden hebben ondersteund en mogelijk gemaakt, waardoor kennis over ons erfgoed is verspreid. Met hun geldelijke bijdrage zijn tal van monumenten – van molens tot het Faambeeld – ondersteund.

De jarenlange ijver waarmee Wim de Zaanse houtbouw documenteert en onder de aandacht breng is van grote waarde. Kortom: de gebroeders Visser verdienen de prijs!

De mannen luisterden er beduusd naar – hoe vreemd was deze ochtend verlopen… Ze waren beiden trots en zaten er glunderend bij, toen Paul Carree aan het tweede deel van zijn speech begon.

Eervolle vermelding

Anneke Steemers, die meende slechts in het complot rondom de broers te zitten, werd namelijk ook in het zonnetje gezet: de jury  had haar de eervolle vermelding behorend bij de Zaans Erfgoedprijs2020 toegekend. De vrouw die van De Cacaoboom een soort ‘historische huiskamer’ heeft weten te maken was – om het in goed Zaans te zeggen – ‘flabbergasted’!

De betekenis van Anneke  voor de gemeenschap van Koog en Zaandijk is niet te onderschatten: zo is zij niet alleen mede-initiator van de Stichting Koogerpark (1992), maar ook een van de oprichters van de Historische Vereniging Koog Zaandijk (2008) alsmede coördinator van buurthuis Het Brandtweer (2010). Naast onderzoek naar de geschiedenis en bewoners van panden in Koog aan de Zaan – gepubliceerd in wijkkrant ‘Rondje Koog – is Anneke vooral ook een verbindende kracht.

 

Share Button
Nieuws archief