Werk Willem Uppink weer te zien

Geplaatst op: 4 september 2020

George Slieker schreef een indrukwekken boek over Willem Uppink.

In het Honig Breethuis in Zaandijk kunt u nog tot 31 januari 2021 naast het bijzondere huis ook de vernieuwde jubileumtentoonstelling over de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink bekijken. Dankzij drie portretten die het museum in bruikleen kreeg van het Rijksmuseum in Amsterdam, plus recent ontdekt werk van de kunstenaar, heeft de expositie een nieuwe opzet gekregen.
Het museum is vooralsnog alleen op zondagen van 12-16 uur geopend, en is voor iedereen alleen toegankelijk na reserveren. Dit omdat u een aanvangstijd meekrijgt.

Langdurig uitgeleend

Aanleiding voor het Rijksmuseum om drie olieverfportretten langdurig in bruikleen te geven, is omdat de werken in het Honig Breethuis publiek toegankelijk zijn. Daardoor zijn nu extra te zien: een vermeend zelfportret van Uppink uit 1788, plus een portret van zijn eveneens schilderende broer Harmanus. Daarbij nog een portret uit 1833, van een dame in een biedermeier interieur.
N.a.v. de opening van deze tentoonstelling doken er nog onbekende werken van Uppink op, die door de eigenaren in bruikleen werden gegeven. Het zijn een tekening uit 1792 – landschap met visser – en twee aquarellen die Upink maakte op de buitenplaatsen Brakelsbosch en Beekhuizen.

Boek over de kunstenaar

Het boek Willem Uppink (1767-1849), behangselschilder is te koop in het Honig Breethuis, te bestellen via de museumwinkel en ligt bij de boekhandel.

Share Button

Nieuws archief