Zaanse Schans: Hoofdentree heropend

Geplaatst op: 29 maart 2015
Feestelijk versierde bruggen, met op de achtergrond de herbouw van het Assendelftse weverhuisje.

Feestelijk versierde bruggen, met op de achtergrond de herbouw van het Assendelftse weverhuisje.

Donderdag 26 maart opende commissaris van de koning Johan Remkes de vernieuwde hoofdentree van de Zaanse Schans, nabij het Schipperplein.

Met de herinrichting is het karakteristieke slagenlandschap van het veenweidegebied teruggebracht, met meer water en meer bruggen. Na de nieuwe brede ‘Jisper’ ophaalbrug stappen de bezoekers de tijd van rond 1850 binnen.

Voordat men deze nieuwe ophaalbrug passeert is er op informatiepanelen van alles te lezen over belangrijke periodes in de Zaanstreek. Dat zijn De Spaanse Schans, de periode waaraan de Zaanse Schans haar naam ontleent; De bloeiperiode, waarin de streek zich tot het eerste industriegebied van West-Europa ontwikkelde en De erfgoedperiode vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw, toen panden vanuit de hele Zaanstreek naar de Zaanse Schans werden overgebracht.

Nabij het plein wordt er gewerkt aan de herbouw van het Assendelftse wevershuis, dat jaren geleden op het laatste moment door Jaap Hulscher van Stadsherstel werd gered van sloop. Het geeft toeristen een aardige indruk van hoe er gebouwd werd en wordt binnen de Zaanse houtbouw.

 

Share Button

Nieuws archief