Interview met J.W. de Boer

Jaap Schipper

En hoe kwam de heer Schipper, de architect in beeld?

Nou, wij waren dus eerst met z’n drieën, toen kwam Groesbeek erbij en daarna mijn vriend Jan Coen Honing, een Zaandijker van de Gortershoek. En hij had ook weer een vriend en die was op dat ogenblik bezig met zijn eindexamen bouwkunde HTS.  Hij dacht dat het misschien ook wel wat voor hem zou zijn. En dat was Jaap Schipper. En die won toen de Prix de Rome en daardoor mocht hij een reis maken naar Noord-Afrika, en daar heeft hij toen de bouwstijlen bestudeerd. Toen hij terugkwam, toen kwam hij bij ons langs en hebben wij hem enthousiast weten te maken voor de Zaanse houtbouw. En toevallig werkte zijn vader op de bouwafdeling van de gemeente Zaandam, en die was daar ook voor in.

En zo kwam van het een het ander. We moesten een stuk grond hebben, waarop we dat zouden kunnen realiseren en toen viel ons oog op dat terrein aan de overkant van de Zaan. En daar waren natuurlijk verschillende eigenaren, Stuurman Cacao onder anderen en die kende ik weer. Dus daar hebben we ook mee gepraat, en zo hebben we langzamerhand de mensen allemaal met de gezichten dezelfde kant op laten kijken.

Nou, dat is een knap staaltje werk.

Ja, nou is het wel eventjes eenvoudig verteld, maar er zit een heleboel energie in en een heleboel jaren ook. Want je deed het allemaal buiten je werk. Theo van der Koogh, die is er ook bijgekomen, zijn grootvader werkte ook op de afdeling bouwkunde van de gemeente Zaandam, die was geloof ik ook architect en die had in de loop der jaren een hele fotocollectie verzameld van oude Zaanse panden die hij interessant vond. En Theo is dus ook belangrijk geweest.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9