Nr. 59 Winter 2016

vp winter 2016Inhoud van Nr. 59

 

4. Een van de oudste huizen van Zaandam heeft een naam. Pieter Helsloot beschrijft de geschiedenis van dat pand en legt uit waar de naam vandaan komt.

8 In het tweede deel over de Zaanse scheepsbouw in de zeventiende eeuw laat Hen): Roovers zien hoe belangrijk die was voor de opbouw van de vloot van de Republiek.

14 Zaandijk is een monumentaal pandje rijker. Wikje van Ritbergen en Frans Wytema vertellen waar het vandaan komt en hoe bijzonder het is.

16 George Sliekerwerpt licht op de relatief onbekende kunstschilder Jacob Agathus Jan Cornelis Honig, alias Isaac Bofkonty.

20 De Historische Vereniging Wormerveer kreeg werk van de schilder Willem van Leyden geschonken. Jaap Klomp probeerde iets over hem te achterhalen.

22 Papier van Jacob Honig en Zoenen werd drager van tal van historische documenten wereldwijd. Pier van Leeuwen doet verslag.

26 Piet Kieij weet hoe (brokstukken van) de Wormer ‘Steen des Aanstoots’ een stoepje in de tuin van het Honig-Breethuis kon(den) worden.

28 jaap Kamphuis haalt nieuwe bijzonderheden over Het Juffertje boven tafel.

32 Voor het rijke Zaanse verenigingsleven ging Cor van Dongen op bezoek bij de enig overgebleven Zaanse vereniging van postzegelverzamelaars.

34 George Slieker deed onderzoek naar leven en werk van een van de weinige componisten uit de Zaanstreek: Jacob Klaasz. Breet.

36 Boekennieuws. met o.a. het nieuwe jaarboekvan het Historisch Genootschap Wormer en het jubileumboek van het Zaanlands Lyceum.

40 Verenigingsnieuws: berichten van Zaanse erfgoedorganisaties.

42 Kroniek: Jaap de Koning hield het Zaanse nieuws van juli tot en met september 2016 bij.

46 Agenda: Een greep uit de Zaanse activiteiten in de wintermaanden.

Share Button