Nr. 57 Zomer 2016

ZEvpHet zomernummer van ons blad heeft weer veel interessante onderwerpen:

George Slieker laat zien dat in het waterrijke Zaanse land schap kleine sluisjes nog steeds van belang zijn voor het waterbeheer en voor het (recreatie) verkeer te water.

Dat er in de Zaanstreek in de zeventiende eeuw veel walvis traankokerijen waren, is bekend. Tom Quist zocht aan de hand van oude kaarten uit waar precies die bedrijven stonden.

Hans Pielkenrood geeft een toelichting bij de portretten van leden van de Familie De Lange in het Zaans Museum, geschilderd door Jan de Bray.

Vlaggendeskundige Jos Poels ontdekte dat Zaandam in 1814 een bijzonder geschenk ontving van (toen nog) soeverein vorst Frederik Willem: een set speciaal vervaardigde vlaggen.

Piet Kleij lost het raadsel van de Zaandamse voet op.

Pier van Leeuwen belicht het belang van de collectie riemkappen in het Gemeente Archief Zaanstad voor de geschiedenis van de Zaanse papierindustrie.

George Slieker staat stil bij de 200e geboortedag van Jacob Honig Jansz. Jr.

Roddel, achterklap en een vermeende gifmoord, of Krommenie in rep en roer. Cor van Dongen ontrukt een en ander aan de vergetelheid.

Voor ‘Het rijke Zaanse verenigingsleven’ ging Cor van Dongen op bezoek bij de Zaanse Zieken- en Bejaarden Omroep.

Boekennieuws met o.a. een nieuw boek van stadsarcheoloog Piet Kleij, een overzicht van de Zaanse lieux de memoire van de Tweede Wereldoorlog en een mooie terugblik op de Zaanse wielergeschiedenis.

Verenigingsnieuws: berichten van Zaanse erfgoed-organisaties.

Kroniek: Jaap de Koning hield het Zaanse nieuws van januari tot en met maart 2016 bij.

Agenda: wat is er in de Zaanstreek te doen in de zomer.

 

Nu te koop in de Zaanse boekwinkels voor €6,50. Onze leden krijgen 4 nummers per jaar in hun brievenbus, gratis bij hun lidmaatschap van €22,50.

 

 

Share Button