Stadsvernieuwing Zaanstad: Behoud of sloop?

Geplaatst op: 12 november 2019
Aankomende woensdag – 13 november om 20 uur – vindt in de Doopsgezinde Vermaning aan de Westzijde 39 in Zaandam de tweede avond plaats van de door Stichting Babel en de Vereniging Zaans Erfgoed georganiseerde debatserie ‘De waardering van de Zaanse houtbouw, behoud of sloop?
Deze avond gaan we in gesprek met hopelijk zoveel mogelijk partijen die bij dit proces betrokken zijn, zoals bestuurders/medewerkers van woningbouwcorporaties, bewoners van betreffende wijken en ge├»nteresseerden in houtbouw en/of architectuur.De vraag wat er moet gebeuren op het gebied van de stadvernieuwing in Zaanstads uitbreidingswijkjes van begin 20e eeuw is echt een vraag die van belang is. Sloop brengt de mogelijkheid met zich mee om te bouwen volgens de eisen van de huidige tijd, maar zorgt ook voor vervreemding. Zeker wanneer er nieuwbouw plaatsvindt met een geheel ander aanzien qua volume en/of stijl. Restauratie van bestaande panden zal waarschijnlijk niet altijd mogelijk zijn, maar wel kan er gestreefd worden naar zoveel mogelijk behoud van de panden, of anders behoud van sfeer…
Cynthia van den Berg en Paul Meurs hebben op de eerste bijeenkomst van vorige week veel interessante standpunten de revue laten passeren, en dit is allemaal na te lezen, ter voorbereiding op een bezoek morgenavond.
Dit onderwerp is van groot belang van hoe onze stad er in de toekomst uit gaat zien – blijft het herkenbaar, zoals het streven van de Vereniging Zaans Erfgoed is – of komt er op grote schaal up-to-date nieuwbouw? Dat laatste is misschien het beste voor het klimaat, maar daarbij valt veel weg van het veilige gevoel dat je hebt bij een buurt die nog herkenbaar is.
Komt dus luisteren, en praat desgewenst mee! Aanmelden kan via info@stichting-babel.nl.
Share Button

Nieuws archief