Scores politieke partijen op Erfgoed-beleid

Geplaatst op: 9 maart 2018

verkiezingMet de gemeenteraadsverkiezingen op komst, heeft Zaans Erfgoed in september 2017 een brief geschreven aan alle Zaanse politieke partijen die in de raad vertegenwoordigd waren – voor zover zij tenminste via hun website te bereiken waren.

Nu alle verkiezingsprogramma’s bekend zijn, is er gekeken in hoeverre de partijen erfgoed daarin een plek hebben gegeven. Hieronder allereerste de conclusies en de scores die uit dit onderzoek kwamen, downloaden van het hele rapport – zie onder.

Conclusies

Er zijn vier partijen die goed rekening hebben gehouden met het gedachtegoed van de vereniging Zaans Erfgoed. ROSA komt als Monumentenpartij goed uit de bus, maar de Christen Unie en de Partij van de Arbeid delen de tweede plaats met slechts 1 plusje minder. Het Christen Democratisch Appel, de partij van de wethouder voor dit beleidsveld, staat op de derde plaats. Door haar standpunt over de groencontouren kreeg het twee pluspunten minder, anders was zij ook gedeeld tweede geworden.
Dat de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) geen stevige middenpositie heeft veroverd, komt door hun standpunt over de groencontouren. Nu scoort zij gelijk aan Groen Links, die zonder haar groenbeleid in de onderste regionen terecht zou zijn gekomen en dan gelijk had gestaan met de Socialistische Partij. De Zaanse Inwoners Partij eindigt als laatste met 1 plusje minder dan de SP.

 

Scores

 

scores PP18

 

Download hier de vergelijking.

Share Button
Nieuws archief