ROSA heeft een vraag aan Zaankanters

Domela Nieuwenhuisstraat in de Rode Buurt in Zaandijk. Straat staat op de nominatie door Parteon gesloopt te worden. Foto: GAZ NL-ZdGAZ_21_17157

 

Het jaarverslag van de Griffie van Zaanstad over 2020 vermeldt, naast een overzicht van wat deze gemeentelijke dienst vorig jaar allemaal heeft gedaan, o.a. interviews met fractieleiders van Zaanse politieke partijen.

Daarin meldt fractieleider Ruud Pauw van ROSA – een partij die het erfgoed hoog in het vaandel heeft staan – o.a. dat zij de industriële historie van de Zaanstreek belangrijk, en het behouden waard vinden. Specifiek willen zij de Zaanse arbeiderswijken beschermen, die net na invoering van de Woningwet in de Zaanstreek werden gebouwd. Zo zet ROSA zich in voor behoud van de Rode Buurt in Zaandijk. Gebouwd in de jaren twintig, en door gerenommeerde architecten gebouwd. Anders dan de Zaanse woningbouwcorporaties, wil ROSA hetzelfde als Zaans Erfgoed, namelijk dat deze door de gemeente Zaanstad vaak hoog gewaardeerde wijkjes, niet worden gesloopt, maar gerenoveerd en aangepast aan de huidige tijd. Ook pleit ROSA voor onderzoek naar meer monumentale panden of buurten, die een mogelijke monumentenstatus zouden rechtvaardigen.


De vraag die Ruud Pauw aan de Zaanse bevolking stelt is:

Vindt u dat de cultuur-historische waarde van gebouwen, buurten en landschappen in stand gehouden moeten worden?

Zij waarderen het zeer wanneer u hen – via info@rosa-zaanstad.nl – uw antwoord wil sturen!

Nieuws archief