Odulphuskerk Assendelft: restauratie schilderijen stilgelegd

Geplaatst op: 8 november 2013

Odulphuskerk AssendelftOp last van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is de restauratie van de kruiswegschilderijen in de Odulphuskerk in Assendelft stilgelegd. Het restauratiewerk in het rijksmonument, waarvoor geen vergunning is verleend, werd belangeloos uitgevoerd door de gebroeders Graas, twee amateurschilders uit Wormerveer.

In de kerk, die uit 1889 stamt, zijn de broers al sinds januari 2013 aan het werk en hebben ze inmiddels acht van de veertien werken afgeleverd. Het bezwaar van de Rijksdienst is dat de schilders geen restaurateurs zijn en niet eerst onderzoek hebben gedaan naar het oorspronkelijke werk. Bovendien ontbreekt een plan van aanpak. ‘Dit is geen restaureren, maar overschilderen,’ aldus een woordvoerder van de Rijksdienst in Dagblad Zaanstreek.

Huidige Odulphuskerk stamt uit 1889

Het eerste Sint Odulphus-kerkgebouw uit Assendelft dateert van 1410, en is beroemd door de schilderijen van het interieur uit 1649, gemaakt door Pieter Jansz. Saenredam.

De huidige kerk stamt uit 1889 en werd ontworpen door Adrianus Bleijs. De schilderijen van de kruisweg waaraan de gebroeders Graas werkten zijn van diens zoon, Jan Bleijs.

 

In het nieuws:

Share Button
Nieuws archief