Nieuw! Glaasje Erfgoed

Geplaatst op: 11 oktober 2013

Glaasje Erfgoed Monumenten sprekenOp 13 oktober  a.s. zal voor de eerste keer een nieuwe activiteit van de Vereniging Zaans Erfgoed plaatsvinden. Bij een glaasje van het een of ander krijgt u lezingen, en deze keer ook mini-documentaires, op zondagmiddag van 15-17 uur in de Vermaning, Zaanweg 57 in Wormerveer.

Onder de titel ‘Beweging aan de Zaan’ is te gast de Stichting Monumenten Spreken,  die van alle 27 oorlogsmonumenten uit de Zaanstreek een minidocumentaire maakt.

Twee van deze documentaires zullen vertoond worden: Polak & Schwarz (Zaandam) en de Moord op Piet Zwart (Wormerveer).

 

Monumenten spreken

Sinds de oprichting op 30 juni 2011 heeft Monumenten Spreken niet stilgezeten en Merel Kan (oprichter en voorzitter) en Piet Bakker (bestuurslid) geven u een kijkje achter de schermen.

Het aanvankelijk kleine groepje waarmee werd gestart, groeide in nog geen tweeënhalf jaar uit tot een vast team van achttien mensen. Er werden tientallen presentaties gegeven om de bekendheid te genereren die nodig was voor het vinden van ooggetuigen en om fondsen te werven. Landelijke dagbladen als het Parool en de Telegraaf werden gehaald, de minidocumentaire over mevrouw Geertje Pel–Groot werd uitgezonden door Eén Vandaag én RTV Noord-Holland, en er verschenen bijna dertig artikelen in het Noordhollands Dagblad.

Ondertussen bleven de belangrijkste activiteiten doorgaan: meer dan honderd getuigen en deskundigen werden geïnterviewd en een groot deel daarvan verscheen voor de camera van Robert van Tellingen. De organisatie die daarvoor nodig was, de veelal Zaanse, bedrijven en instellingen die kosteloos hun medewerking verleenden of ruimte ter beschikking stelden, de catering, de rekwisieten, de bedankjes, de nazorg en ook de lessen die er zijn geleerd…

Programma Glaasje Erfgoed

 

Het Glaasje Erfgoed begint om 15 uur (inloop om 14.30 uur met koffie/thee) en eindigt rond 17 uur.

Kosten voor deze middag, met in de pauze een glaasje wijn, bier, water of sap en een hartige knabbel, bedragen €6,-.

Vanwege de catering  is vooraf opgeven erg fijn.  Opgeven via  lezingen@zaanserfgoed.nl of bij Winnie de Wit, tel. 075-7716043 (indien afwezig graag inspreken, met achterlaten van naam, telefoonnummer en aantal personen). Maar zo langskomen mag natuurlijk ook.

Muziek

 

Het programma wordt omlijst door klassieke muziek van Ineke Lankester. Hier een voorproefje:

 

Share Button
Nieuws archief