Lezing over fortepiano in Honig Breethuis

Geplaatst op: 15 februari 2014

 

haydn

Joseph Haydn. Bron Stifts- och landsbiblioteket i Skara

Zondag 16 februari om 16 uur is er in het Honig Breethuis een lezing over de geschiedenis van de fortepiano. Dr. Olaf van Hees, bekend om zijn meeslepende manier van vertellen, verhaalt dan in het bijzonder over de tafelpiano.

De tafelpiano maakte het mogelijk dat vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw de muziek zich onder de gegoede burgerij verspreidde, en bijdroeg aan de culturele emancipatie van met name vrouwen. Goed piano kunnen spelen was vooral voor huwbare dochters dé manier om de kans op een goed huwelijk te vergroten. Ongeveer een eeuw duurde de bloeitijd van de tafelpiano, waarna het instrument verdrongen werd door de piano in zijn huidige, staande vorm.

Olaf van Hees is inmiddels internationaal gewaardeerd als autoriteit op het gebied van tafelpiano’s en in diverse musea zijn door hem gerestaureerde instrumenten terug te vinden. Verder is hij conservator op dit gebied in het Museum Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam.

Toegang lezing € 7,- Vrienden met 1 introducé betalen € 5,- p.p.
Aanmelden is noodzakelijk: info@honigbreethuis.nl of tel. 075-621 76 26.

Thee met Jane Austen

Olaf van Hees is zondag 23 februari al weer te gast in het Honig Breethuis. Hij is namelijk ook artistiek leider van het ensemble Café Haydn, en onder de naam ‘Tea with Jane’ herschept dit ensemble een muzikaal theeavondje van de Engelse gegoede burgerij in de tijd van Jane Austen. Dit ‘avondje’ wordt zondag 23 februari om 16 uur gehouden in het Honig Breethuis.

Thee was in de tijd van Jane Austen (rond 1800) een drankje dat voornamelijk in de avond door de gegoede burgerij gedronken werd. Bij dat kopje thee organiseerde men graag muziekavondjes aan huis, waarbij ook werd gedanst. Een belangrijke rol bij de voorstelling van Café Haydn spelen Haydns Scottish Songs, die soms satirisch bedoeld waren, maar ook wel ondeugend konden zijn. Klassieke muziek was dus vroeger zeker niet altijd ernstig. Café Haydn heeft dit programma al vele malen op uitverkochte historische locaties gebracht, en komt er nu dus mee naar Zaandijk.

Toegang Café Haydn € 17,50 Vrienden met 1 introducé betalen € 15,- p.p.
Ook hier is aanmelden noodzakelijk. Via mail: info@honigbreethuis.nl of telefoon: 075-621 76 26.

 

Share Button

Nieuws archief