Monumentale houtloods naar Zaandam

De houtloods uit 1880, zoals die nu in Hoogeveen staat.

De houtloods uit 1880, zoals die nu in Hoogeveen staat.

Begin dit jaar ontving de Vereniging Zaans Erfgoed via de website een melding dat in Hoogeveen een van de houtloodsen van voormalige houthandel Dekker in Zaandam met sloop bedreigd werd. Het monumentale gebouw was in 1957 via een veiling verkocht en verplaatst naar Hoogeveen. De houtloods, die 95 m lang, 18 m breed en 10 m hoog is, werd in 1880 in Westzaan gebouwd en is daarna verplaatst naar Zaandam. Onze werkgroep Meldpunt onderzoekt nu of het mogelijk is om deze houtloods weer in Zaanstad terug te plaatsen. René Prins en Jan Piet Bloem, beiden lid van de werkgroep, zijn naar Hoogeveen afgereisd om de situatie te bekijken en de loods in te meten.

 

 

Jan Piet Bloem van het Meldpunt aan het werk.

Jan Piet Bloem van het Meldpunt aan het werk.

Na deze inspectie zijn er begrotingen gemaakt voor de demontage en de verplaatsing naar Zaandam, en op dit moment wordt de haalbaarheid voor herbestemming onderzocht en hoopt men een geschikte locatie voor herplaatsing te vinden.

In 2010 werd een monumentale Westzaanse houtloods uit 1900 door woningcorporatie Parteon geschonken aan Erfgoedpark De Hoop in Uitgeest. Deze loods was karakteristiek voor de oudste type houtloodsen.

 

Nieuws archief