Monet in Zaandam krijgt Zaans Erfgoedprijs 2013

Geplaatst op: 4 december 2013

prijswinnaars ZEprijs 2013De Stichting Monet in Zaandam kreeg zaterdag 9 november de Zaans Erfgoedprijs uitgereikt.  Het juryrapport roemt de vele activiteiten van deze stichting: het gebruik van  digitale en analoge middelen om Monet op de kaart van Zaandam te zetten en Zaandam op de kaart van Monet. De jury heeft veel lof voor het enthousiasme en de gedrevenheid van deze Monet-liefhebbers.

Uit het juryrapport: ‘In ruimere zin brengt de Stichting Monet in Zaandam meer kleur in de gebouwde omgeving en scherpt zij het oog voor een cultuurhistorisch perspectief. Voorbeelden hiervan zijn o.a. het terugbrengen van de blauwe kleur op Het Blauwe Huis op de Hogendijk, de samenwerking met de eveneens aan de Hogendijk gelegen Monettuin, de inspanning om een nieuw luchthuis aan de Zaan te realiseren en het beschermen van een verwaarloosd luchthuis aan diezelfde Zaan.’

 

De uitreiking vond plaats tijdens de goed bezochte najaars ledenvergadering van Vereniging Zaans Erfgoed, in het historische kerkgebouw van het Apostolisch Genootschap  in de Oostzijde te Zaandam.  De vergadering stond – naast het bestuurlijk deel – in het teken van de geschiedenis van Van Gelder Zonen en het monument De Prop op het voormalige terrein van deze papierfabriek in Wormer.

Presentaties

Architect en bestuurslid van Zaans Erfgoed Cees Kruit gaf een presentatie over de voorgeschiedenis van De Prop en waarom  juist kunstenaar Herbert Nouwens uit Slochteren was gekozen om het monument te verwezenlijken.

 

Klik  op onderstaande afbeeldingen om deze presentatie te bekijken:

Herbert Nouwens

Herbert Nouwens, de maker van het kunstwerk, liet in een boeiend filmpje zien hoe hij de roestvrijstalen prop voor op het monument had gemaakt:

 

Opkomst en ondergang Van Gelder Zonen

In een heldere presentatie ging Jur Kingma vervolgens in op de achtergronden die tot de ondergang van Van Gelder Zonen hebben geleid, onder de titel: De-industrialisatie doet pijn. Papierfabriek VGZ Wormer: van goudmijn tot monumentale prop.

Waarbij behandeld werden:

  • de korte geschiedenis van VGZ
  • de enorme groei na de oorlog
  • de neergang van de industrie
  • de reactie daarop
  • het einde
  • de oorzaken

Hij oogstte met deze overzichtelijke uiteenzetting en mooi beeldmateriaal veel lof van de aanwezige oud-werknemers van Van Gelder Zonen.

 

Share Button
Nieuws archief