Mens durf te lezen: Onderduiktijd Frans Pointl

Geplaatst op: 25 november 2021

A.s. zondagmiddag, 28 november om 16 uur, vindt in het Zaantheater in Zaandam de feestelijke opening plaats van het vijfde seizoen van ‘Mens durf te lezen! De literaire salon van de Zaanstreek’. Het is een programma vol muziek en verhalen over de joodse schrijver Frans Pointl. Vaste presentator Hans Kuyper ontvangt deze middag zijn onderduikzusje Tinie van Soolingen uit Wormer. Daarnaast schuiven aan David de Poel en Vic van de Reijt. Muzikaal valt er ook weer veel te beleven met pianist Marcel Worms en zangeres Jeannine la Rose.

Kaarten voor ‘Mens durf te lezen’ kosten € 18,60 (incl. garderobe + drankje na afloop). Te bestellen via www.zaantheater.nl of telefonisch via 075-6555333.

 Onderduiktijd in Krommenie

In 1991 was de toen nog onbekende Frans Pointl (1933-2015) te gast in het televisieprogramma ‘Hier is…. Adriaan van Dis’ naar aanleiding van zijn prozadebuut De kip die over de soep vloog. Op 55-jarige leeftijd veroverde Pointl de harten van lezend Nederland en werd in één klap een bestsellerauteur (130.000 verkochte exemplaren). Sindsdien is hij een veelgelezen schrijver. Wat niet veel mensen weten is dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken was bij het gezin Besse-Koeter in Krommenie. Van eind 1942 tot eind 1944 woonde Frans Pointl in huis bij Tinie van Soolingen (1926), haar broer Kees en hun vader en moeder. Welke invloed had deze tijd op Frans zijn verdere leven? En welke herinneringen heeft zijn onderduikzusje Tinie aan de jonge Frans? Ook na de oorlog hielden zij contact.

 

Auteur David de Poel schreef de zeer goed ontvangen biografie over Frans Pointl: De schrijver die over de soep vloog (2019). Ook te gast is uitgever Vic van de Reijt, bekend van de populaire bloemlezing Ik wou dat ik twee hondjes was en de biografie van Willem Elsschot. Beiden hebben Frans Pointl goed gekend.

 Liefde voor muziek

Klassieke muziek speelde een belangrijke rol in het leven van Frans Pointl. Zijn moeder was een verdienstelijk pianiste. Pianist Marcel Worms speelt werk van de componisten die het landschap kleurden van zijn jeugd, waaronder Rachmaninoff en Schumann. Speciale aandacht is er voor zijn favoriete pianist Vladimir Horowitz.
Gezongen wordt er door Jeannine la Rose uit Purmerend, die in 2019 een Musical Award voor Beste Bijrol won in The Color Purple en nu te zien is in Tina – de musical over Tina Turner.

 

 

 

Share Button
Nieuws archief