Lezingenserie behangselschilder Uppink

Geplaatst op: 12 november 2019

Vermeend portret van de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink (1767-1849). Foto: Rijksmuseum.

Op 1 november j.l. werd op feestelijke wijze het 20-jarig bestaan gevierd van het woonhuismuseum Honig Breethuis in Zaandijk. Naast een door het hele huis ge-ensceneerd toneelstuk  met alle vrijwilligers in de rol van bewoners van het eerste uur, was het hoogtepunt de presentatie van een in eigen beheer uitgegeven boek over de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink (1767-1849).  Het prachtig geïllustreerde werk werd geschreven door George Slieker – bestuurlid van de Vereniging Honig Breethuis, en tevens redactielid van ons tijdschrift Zaans Erfgoed.
Van deze laatste grote Nederlandse behangselschilder zijn maar liefst vijf ensembles op de oorspronkelijke plek bewaard gebleven. In samenwerking met Huis de Visscher in Amsterdam en de bewoners van het pand Lagedijk 110 in Zaandijk wordt er van 17 november a.s. t/m 26 april 2020 een lezingencyclus met 7 lezingen rondom het werk van Uppink gehouden, merendeels in Zaandijk maar ook wel in Huis de Visscher in Amsterdam. Daarbij kunnen de aanwezige ensembles bezichtigd worden.

Alle lezingen (m.u.v. 26 januari) vinden op zondagen om 15 uur plaats. Deelname aan een lezing bedraagt € 25,- pp (inclusief boek) of € 12,50 pp indien men het boek reeds bezit. Reserveren via jubileum@honigbreethuis.nl o.v.v. van uw naam, telefoonnummer, e-mailadres en het aantal personen dat wenst deel te nemen.

Jubileumrogramma lezingen

17 november 15 uur:
George Slieker en Pier van Leeuwen: Willem Uppink, de laatste grote Nederlandse behangselschilder?
15 december 15 uur:
Eloy Koldeweij: De mode van behangselschildering in het Hollandse interieur
26 januari 2020 11 uur (HBHuis) en 15 uur Huis de Visscher (Amsterdam):
Richard Harmanni: Landschapsbehangsels, een specifiek Nederlandse vorm van interieurdecoratie
16 februari Huis de Visscher (Amsterdam) 15 uur:
Ige Verslype, Rijksmuseum Amsterdam: Onderzoek van isolatie tot samenhang
15 maart 15 uur:
René Dessing, kunsthistoricus en voorzitter van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL): Buitenplaatsen en behangselschilderingen
19 april Huis de Visscher (Amsterdam) 15 uur:
Marcelo Gimenes en Jaap Snijder, behangkunstenaars: Nieuw leven voor een oer-Hollands ambacht
26 april 15 uur:
Femke van der Knaap en Rob Boekel: Restauratie van een behangselensemble uit 1830
Share Button

Nieuws archief