Lezing Cees Kingma: ‘De Houten Zaanwand’

Geplaatst op: 23 april 2015
klein057

Restanten van ‘de Houten Zaanwand’: de pakhuizen Maas, Waal en Het Schepel bleven gelukkig gespaard.

De tweede lezing in de serie  Zaanse Avonden is woensdagavond 22 april om 20 uur in het Holland Route Huis op het Hembrugterrein.

Daar spreekt Cees Kingma over Eerherstel voor de ‘Houten Zaanwand’ langs de Veerdijk.

In deze lezing gaat Cees Kingma in op het soms mysterieuze verdwijnen van een aantal pakhuizen die ooit langs de Veerdijk stonden. De meeste aandacht zal echter gaan naar de miraculeuze redding van een aantal monumentale houten pakhuizen waardoor er sprake is van een glorieuze rehabilitatie van de Zaanse houtbouw voor industriële gebruikers.

Aan het einde van de negentiende eeuw stond er langs de Veerdijk in Wormer, vanaf Koningsbergen (Mercurius) tot aan het Wolfsrak bij de Bartelsluis, een bijna aaneengesloten reeks van houten pakhuizen en molenschuren. Ook stonden er nog drie molens: het Fortuin, de Jonge Wolf en de Witte Duif.

Pas na de eeuwwisseling werden hier de eerste stenen fabrieken gebouwd: in 1903 de uitbreiding van de Witte Duif voor Jb. Heekelaar en in 1904 de stoomolieslagerij de Pijl voor de firma Pieper en Zonen. Verder was pakhuis Wormerveer met z’n houten skelet en opgemetselde buitenmuren een tussenvorm waaraan de overgang naar ‘moderne’ bedrijfsgebouwen nog steeds is af te lezen.

Nadat het grootste deel van de oude pakhuizen aan de Veerdijk was gesloopt konden de pakhuizen Wormerveer, Maas, Waal en Schepel op het nippertje worden gered, dankzij inspanningen van de vereniging Zaans Erfgoed en de gemeente Wormerland.

Kosten voor de lezing: €5,- leden van Zaans Erfgoed €4,-. (Graag met gepast geld betalen.)

Graag aanmelden via zaanseavonden@zaanserfgoed.nl. Eventueel via Piet Oudega,  tel. 06-22482927 (mogelijkheid tot inspreken).

 

Share Button

Nieuws archief