Jan Groenhart in Molenmuseum

Geplaatst op: 12 februari 2016
Jan Groenhart, ‘Near the Sea’, olieverf op linnen 120 x 120 cm., 2015.

Jan Groenhart, ‘Near the Sea’, olieverf op linnen 120 x 120 cm.

De tentoonstelling Innerlijke landschappen van Jan Groenhart is nog tot 28 februari te zien in het Molenmuseum in Koog aan de Zaan. De van oorsprong Zaanse schilder heeft de afgelopen periode samen met schrijver Thomas Verbogt en componist Victor Posch meegedaan aan het project Ode aan Noord Holland, en reisde langs tien Noord Hollandse plaatsen. Zij zetten hun ervaringen om in kunstwerken, en Jan Groenhart maakte een aantal schilderijen waarvan er enkele ook in het museum te zien zijn.

Zijn landschappen neigen steeds meer naar het abstracte. Over bijgevoegd schilderij, Near the Sea zegt hij: ‘Het gaat maar ten dele over het strand. Het gaat vooral over kleur. Ik ben een colorist en het lukt me steeds beter om met kleur en vorm mijn verhaal te vertellen. Ik zoek naar eenvoud. Maar eenvoud is moeilijk, want je moet wel de zeggingskracht behouden. In die eenvoud zit al mijn kennis en kunde. Ik leer steeds beter om mijn innerlijke beleving van het landschap om te zetten in mijn schilderijen.’

In de filmzaal van het museum draait de film Kruisbestuiving, een schilderproject dat Jan Groenhart samen met Co van Assema deed.

Hieronder vindt u de gegevens van het museum.

Share Button
Nieuws archief