Informatie over Watersnoodramp 1916 gezocht

Geplaatst op: 15 februari 2014
Zaandam Oostzijde

Oostzijde Zaandam ten tijde van de Watersnoodramp in 1916.
Bron: collectie Jacques Laureys

In de aanloop naar de herdenking van 100 jaar Watersnoodramp 1916 komt Uitgeverij Noord-Holland eind 2015 met een boek over deze ramp. Foto’s over de gevolgen van de toenmalige dijkdoorbraken zijn er genoeg, men is nu nog op zoek naar persoonlijk verslagen van slachtoffers uit die tijd in de vorm van bijvoorbeeld brieven of dagboeken.

Heeft u weet van, of beschikt u over persoonlijke verhalen die een mooie aanvulling op de fotobeelden uit dit boek kunnen zijn? Neemt u dan alstublieft contact op met Maria Buren van de uitgeverij: mburen@uitgeverij-noord-holland.nl.

Het gaat dus om persoonlijke verhalen van de slachtoffers van toen, die iets vertellen over hoe groot de schade was, hoe de nood gelenigd werd, wanneer de gevolgen van de ramp voorbij waren en hoe men daarna de draad van het gewone leven weer oppakte…

Fotografie

In januari 1916 is deed een zware noordwesterstorm het water in de Zuiderzee zodanig rijzen dat dijken doorbraken en Waterland en andere gebieden langs het huidige IJsselmeer onder water kwamen te staan. Bij de verslaglegging daarvan in kranten werd toen voor het eerst gebruik gemaakt van fotografische beelden. In het rampgebied wonende fotografen legden de gevolgen van de dijkdoorbraken vast en schoten persoonlijke beelden van de getroffenen. Daarbij werden voor het eerst ook foto’s gemaakt van straten, stegen en gebieden.

Fotografen uit onze streek van wie foto’s in het boek komen te staan zijn o.a. Pieter Nieuwstad (Koog aan de Zaan en Zaandam); Louis de Jong (Amsterdam, Zaandam, Broek in Waterland en Waterland); Jan Krijgsman (Krommeniedijk en de Engewormer) en Pieter de Jong (Krommenie en Zaandam).

Jacques Laureys heeft de afgelopen jaren honderden originele door dergelijke fotografen afgedrukte foto-ansichtkaarten over deze watersnood verzameld en gebundeld voor het boek. Deze foto’s en krantenverslagen geven een goed beeld van de sores en de dagelijkse bezigheden van de Noord-Hollanders in 1916. Uitgeverij Noord-Holland is dus nog op zoek naar wat meer persoonlijke verhalen.

 

Share Button

Nieuws archief