Nieuws

In memoriam Henk van ‘t Loo, fotograaf Met Stoom

Op 2 maart 2022 overleed in het AMC Henk van ’t Loo (1943-2022). Henk zette zich in als fotograaf en redacteur van Met Stoom, het tijdschrift van MBTZ.

Henk is geboren en getogen in Wormerveer. Na de ambachtsschool kreeg hij een baan bij het cliché-en fotolithografisch bedrijf Hooyschuur & Jaspers in Zaandam. Terwijl hij daar werkte volgde hij cursussen aan de fotovakschool in Amersfoort. Zo ontwikkelde hij zich in eerste instantie tot reproductiefotograaf. Later assisteerde hij de fotograaf Johan Weemhof bij zijn bruidsrapportages. Als freelance fotograaf maakte Henk foto’s van branden die hij kwijt kon aan Zaanse kranten, want Zaanse fabrieksbranden waren nu eenmaal fotogeniek. Zo kon hij geleidelijk van de persfotografie zijn hoofdberoep maken: gemeenteraadsvergaderingen, branden, ongevallen en sport. Hij sjouwde met grote camera’s en volumineuze communicatieapparaten. Zijn volgende carrière stap was freelance geluidsman bij reportages voor het NOS-journaal. Hij verkeerde aan het Binnenhof maar was ook aanwezig bij treinkapingen. Hij ging ook regelmatig naar het buitenland om reportages te maken voor het IJmuidense zeesleep- en bergingsbedrijf Wijsmuller.

Fotograaf en redacteur van Met Stoom, tijdschrift van MBTZ

In 1989 verscheen het eerste nummer van Met Stoom, het blad van de Verenging tot behoud van Monumenten van Bedrijf en techniek Zaanstreek. In begin werd af en toe een beroep op Henk gedaan om een van zijn persfoto’s van bedreigde panden te mogen gebruiken. Vanaf no.17 in 1994 was hij lid van de redactie tot en met no. 33 in 1999. In die tijd kwam no. 26, het themanummer In de brand, uit de brand uit. Het was gewijd aan Zaanse branden en aan de geschiedenis en organisatie van de brandweer. En allerlei aanverwante onderwerpen, zoals brandpreventie en brandwerende kleding. Het waren zaken die Henk aan het hart gingen. Na zijn redactieperiode bleef hij foto’s maken voor Met Stoom. In het afscheidsnummer in 2001 – toen Anno 1961 en met Stoom verder gingen als Zaans Erfgoed – vertelde hij over zijn jeugd, waarin het fabrieksterrein van de zeepfabriek De Adelaar zijn speelterrein was. Een hoogtepunt was het beklimmen van de bokkraan aan de Zaan, het begin van een kabelbaan over dit grote industriecomplex van chemische fabrieken. Als vrijwilliger was hij betrokken bij de Zaanse ziekenomroep en bij het Zaans museum. Voor het Zaans museum haalde hij met andere vrijwilligers een Winnower – een zeefwerktuig – uit het Oosten des lands. Helaas heeft dit werktuig geen plaats gekregen in het museum. Tot zijn heroïsche herinneringen behoort de nacht voor de opening van het Zaans museum toen tot 4 uur in de ochtend doorgewerkt moest worden om de opstelling gereed te hebben.

Door zijn foto’s zal Henk van ‘t Loo in de Zaanstreek herinnerd worden.

Dagblad Zaanstreek plaatste 9 maart 2022 dit in memoriam.

Behoud het Zaanse karakter

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Aanmelden is niet gelukt. Probeer het nogmaals.
Je inschrijving is gelukt