I-FIKZ: Made in Zaanstreek

logo twitter madeinzaanstreekI-FIKZ is een jaarlijks terugkerende evenementenreeks rond de Zaanse industriecultuur. Deze industriecultuur is op unieke wijze ontstaan – met dank aan de vele molens die hier ooit stonden. Er is geen plek in Europa waar je zoveel verschillende bedrijvigheid op zo’n klein oppervlak kon vinden. Mede daardoor zijn in de Zaanstreek industrie en samenleving sterk met elkaar verbonden. Veel van het overal aanwezige industriële erfgoed is nog altijd in gebruik of vindt weer nieuwe bestemmingen. Ook zijn er grote multinationals met een rijke historie gevestigd. En al deze ingrediënten vormen de basis van I-FIKZ, dat dit jaar evenementen organiseert in september en oktober. Bezoekers kunnen daarbij op culturele wijze kennismaken met de Zaanse industriecultuur van toen én nu, via boot- of fietstochten en andere evenementen. Soms kan er ook bij die Zaanse industrie binnen gekeken worden. De kaartverkoop voor dit unieke festival is inmiddels gestart.

 

Zaans Erfgoed, Zomernummer 61

Zaans Erfgoed, Zomernummer 61, met interview Ellen Holleman

Ellen Holleman is het brein achter deze formule – die als doel heeft om een creatieve verbintenis te vormen tussen het industrieel erfgoed, de industrie en de Zaanse samenleving. In het zomernummer van het tijdschrift Zaans Erfgoed staat een interview met haar. Daarin vertelt ze over de totstandkoming ervan, en roept ze bedrijven op medewerking te verlenen, bijv. door het publiek op gezette tijden ‘een kijkje in de keuken’ te laten nemen. De organisatie is inmiddels in handen van de Stichting Zaanse Industriecultuur, waarin heel veel mensen – vaak op vrijwillige basis – hun medewerking verlenen. Samenwerking met de grote Zaanse industrie is onontbeerlijk om dit programma in deze vorm mogelijk te maken.

Programma in het kort

  • Zaansafari: varen langs industrieel erfgoed Een 2,5 uur durende schemervaartocht in aanwezigheid van een meesterverteller, langs spectaculair verlicht industrieel erfgoed.
  • Expeditie Industrie: pendelen tussen heden en verleden Tijdens een Expeditie Industrie gaan deuren open die normaal gesproken gesloten blijven. Deelnemers doen per fiets enkele bijzondere plekken aan. Zo komen zij meer te weten over de roots van de Zaanse bedrijvigheid én krijgen zij een unieke kans om achter de schermen te kijken bij grote Zaanse bedrijven. Er zijn twee thema’s: Zeil en Papier. Over de zeilmakerij gaat de tocht door het noordelijk deel van de Zaanstreek; bij de tocht over het papier maken worden Westzaan, Koog aan de Zaan en Zaandijk aangedaan. Deze fietstochten zijn inclusief lunch.
  • Reizigers: theateravontuur in honderd jaar oud pakhuis Pakhuis de Vrede, een voormalige meelfabriek, is dit jaar precies honderd jaar oud. In het imposante gebouw zijn nog veel originele elementen bewaard gebleven. Het inspireerde theatermakers tot een voorstelling met als thema ‘Reizigers’.
  • Cacaomaand: duik in het verleden van de cacao-industrie In de Zaanstreek staan van oudsher de grootste cacaoverwerkingsbedrijven van het land. Oktober is cacaomaand, met tal van verdiepende én smakelijke activiteiten. In samenwerking met de Maand van de Geschiedenis.

Meer informatie

Meer informatie en kaartverkoop: www.ifikz.nl

Nieuws archief