Historisch Zaandam: bijeenkomst met lezing

Geplaatst op: 12 november 2019

De Bloemgracht in vroeger tijden. Foto: Historisch Zaandam

Zondag 24 november van 15 tot 17.30 uur houdt de Vereniging Historisch Zaandam in de Bullekerk, Westzijde 75 in Zaandam een ledenmiddag met lezing van Henk Roovers over de Bloemgracht. Deze middag is ook toegankelijk voor niet-leden.
Aan het eind van deze bijeenkomst presenteert de Vereniging Historisch Zaandam het tweede nummer van hun magazine. Dit is gratis voor leden en nieuwe leden, niet-leden betalen € 4.

De lezing van Henk Roovers gaat over de geschiedenis van de Bloemgracht in Zaandam. Omdat er in de omgeving van de Dam een gebrek aan woonplekken ontstond in de 17e eeuw, boden eigenaren van landerijen hun grond aan om er paden op aan te leggen. Zo ontstond ook de Bloemgracht, dat op 26 januari 1655 een padreglement kreeg. Het pad kreeg de naam van de eerste bewoner op de hoek van de gracht, Jacob Jansz. Bloem, en het werd beschreven als ‘aensienlijcke’ gracht. Zo woonden er o.a. scheepsbouwers, reders, geleerde meesters, renteniers, ‘medicine doctors, burgemeesters, houtkopers, houtzagers en predikanten. Veel van de eigenaren waren doopsgezind.
Aan het eind van de gracht werd een luxe tuinencomplex ingericht met kassen, tuinhuizen en beelden. Vaak waren de tuinen generaties lang in het bezit van één familie.

Aan het eind van deze bijeenkomst presenteert de Vereniging Historisch Zaandam het tweede nummer van hun magazine. Dit is gratis voor leden en nieuwe leden, niet-leden betalen € 4.

Programma

14.30 uur: zaal open, inloop
15.00 uur: lezing van Henk Roovers
15.45 uur: pauze – consumptie wordt u aangeboden door de Vereniging Historisch Zaandam
16.00 uur: vervolg lezing Henk Roovers
16.40 uur: presentatie magazine
16.50 uur: informeel samenzijn

Share Button

Nieuws archief