Herontwikkeling gebied Zaandijker kerk

Geplaatst op: 13 maart 2017
Foto Ad van den Berg

Foto Ad van den Berg

Dinsdag 11 februari werden de plannenvoor de herontwikkeling van het gebied rondom de Zaandijker kerk gepresenteerd voor belangengroeperingen en bewoners.

Het initiatief om het gebied weer levendig te maken zijn afkomstig van o.m. Stadsherstel Zaanstreek NV, Parteon en Lacandon Beheer BV. Onder de titel ‘Van puist naar parel’ wil men van de kerk weer een centraal punt in Zaandijk maken. Paul Riteco, eigenaar van Lacandon Beheer, vindt dat het gebied weer een publieke functie moet krijgen. Daarbij is het de bedoeling de Zaanse geschiedenis en (bouw)stijl niet uit het oog te verliezen.

In het oude pand van Bouwbedrijf Vogelezang, Lagedijk 69, zal Breughems Brouwerij een doorstart maken. Twee nieuw te bouwen gebouwen zullen daar onderling mee verbonden zijn, en bieden plaats aan een proeflokaal en een winkeltje met kazen en worst.

Hooijschuur Architecten uit Wormerveer heeft deze bouwplannen ontworpen en op de bijeenkomst toegelicht. Streven is om in april 2015 tot (ver)bouw te kunnen overgaan, daarvoor dienen wel alle vergunningen te worden goedgekeurd.

 Beeldbepalende kerk

Voor deze beeldbepalende kerk van Zaandijk heeft ook Zaans Erfgoed zich sinds 2009 ingezet en mede dankzij deze inspanningen zal het gemeentelijke monument behouden kunnen blijven. Er is door de werkgroep Meldpunt Bedreigde Panden van de Vereniging Zaans Erfgoed ook een uitgebreide bouwhistorische rapportage over de kerk geschreven, waarin o.a. de spanten met trekstangen als bijzonder worden aangemerkt.

Voor een volledige restauratie ontbreekt het geld, de kerk zal door Greven Restauratie Architecten  zodanig onder handen worden genomen dat het gebouw weer veilig is en het dak waterdicht.

Woningen

Nunc Architecten heeft een plan ontworpen om tien min of meer losse woningunits in de kerk te maken, waarbij de binnenruimte van de kerk zichtbaar blijft.

Share Button

Nieuws archief