Werkgroep Oral History Hembrug

 

Hembrug Artillerie InrichtingenOp de splitsing van Zaan en Noordzeekanaal ligt het Hembrugterrein. Een gebied met monumentale fabriekshallen tussen het groen en omgeven met geheimzinnigheid. De geschiedenis is meer dan een eeuw oud. Tussen 1895 tot 2002 werkten er voor het staatsbedrijf Artillerie Inrichtingen, munitiefabriek Hembrug en Eurometaal vele duizenden Zaankanters. Behalve oorlogsmateriaal voor het Nederlandse leger en de KNIL werden er landbouwmachines, auto’s of fietsen gemaakt. Maar over hoe het er toe ging is weinig bekend, want er gold strenge geheimhouding.

Het bedrijf is tien jaar geleden opgeheven en er wordt naar nieuwe bestemmingen van het terrein gezocht. Daarom wil de werkgroep Oral History Hembrug zoveel mogelijk verhalen erover verzamelen en op diverse manieren voor het nageslacht vastleggen. Op die manier willen we zichtbaar maken hoe het was om werknemer te zijn bij een wapen- en munitiefabriek, of op het militair complex, of om er een opleiding te volgen op de leerschool.

Tientallen oud werknemers hebben zich al aangemeld om hun verhaal te vertellen.

Verhalen over Artillerie Inrichtingen verzamelen

De werkgroep wil verhalen verzamelen over het werken bij het voormalige staatsbedrijf Artillerie Inrichtingen, de munitiefabriek Hembrug en Eurometaal. Het gaat om het multimediaal vastleggen van herinnering van oud-werknemers. Gewerkt wordt aan een boek, een videodocumentaire en een DVD. De mogelijkheid van digitaal theater wordt onderzocht.

Leden van de werkgroep werken samen met het Hembrugmuseum, de Zaanse Zieken- en Bejaardenomroep, stichting Mega en TG Space.

 

Wilt u meewerken met dit project, we zijn nog op zoek naar:

*administrateur/planner
*penningmeester
*historicus

voor informatie kunt u contact opnemen met:

Conny Scholtes
Oral History Hembrug
e-mail: znserfgd.cs@gmail.com
tel. 075-6310182

Share Button