Glaasje Erfgoed over Pielkenrood en Honig

Geplaatst op: 19 maart 2018
Terrein van Pielkenrood in 1975. Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Terrein van Pielkenrood in 1975.
Bron: Gemeentearchief Zaanstad

Zondagmiddag 18 maart wordt  in de Vermaning, Lagendijk 34 in Koog aan de Zaan,  weer een Glaasje Erfgoed gehouden. Onder de titel Bedrijvigheid in Zaandijk en Koog: Pielkenrood en Honig krijgt u meer te horen over de geschiedenis van deze twee oude Zaanse ondernemingen, die inmiddels beiden onderdeel uitmaken van buitenlandse ondernemingen. Sprekers zijn Ed Pielkenrood over 123 jaar Pielkenrood, en Fred de Vries en Jan Smit over 150 jaar Honig.

Jacob Pielkenrood begon op 13 april 1895 op het Langepad in Zaandijk met de hand fornuizen en kachels te vervaardigen. Maar  ook ijzeren bussen, want daar was vraag naar ontstaan bij de verffabrikanten, zoals bijv. Sabel.

Er werd in het bedrijf al vroeg een sociaal arbeidsbeleid gevoerd, want reeds in 1913 werd er een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten, waarin onder meer afspraken over lonen en vakanties waren vastgelegd. Tegenwoordig heet het bedrijf Ardagh Metal Packaging Pielkenrood BV. (bron: Zaanwiki.nl)

Honig

Na de pauze, waarin een glaasje wordt geschonken en kleine hapjes worden geserveerd, is het de beurt aan Fred de Vries en Jan Smit. Het bedrijf ontstond in 1867, toen Klaas Honig Czn. ten behoeve van zijn zoon Meindert Klaaszoon Honig voor f 5000,- stijfselhuis De Troffel in Koog aan de Zaan kocht. Tegen het advies van zijn vader in, liet hij er een eerste stoommachine installeren. In plaats van tarwe werd er maïs voor geïmporteerd. In 1895 werd het N.V. Stijfselfabriek De Bijenkorf; tegenwoordig is het bedrijf onderdeel van Tate & Lyle. (bron: Zaanwiki.nl).

De lezingmiddag begint om 15 uur – inloop vanaf 14.30 uur – en eindigt rond 17 uur.
Toegang: €6, voor leden van Zaans Erfgoed €5. Graag met gepast geld betalen.

Vanwege de catering is dient u zich vooraf op te geven voor zaterdag 17 maart. Dat kan via onderstaand formulier.

 

 

Uw naam: *
Aantal personen (Inclusief uzelf): *
E-mail: *
Bent u lid van Zaans Erfgoed? Ja/Nee *
Ik heb het geld overgemaakt Ja/Nee *
Share Button

Nieuws archief