Glaasje Erfgoed: 1 oktober over Cacaobranden

Cacaobrand Zaans Veem. Foto Chris Krijt, met dank aan zoon Hans Krijt.

Cacaobrand Zaans Veem.
Foto Chris Krijt, met dank aan zoon Hans Krijt.

Het Glaasje Erfgoed in de maand oktober – in de Vermaning aan de Zaanweg 57 in Wormerveer –  staat dit jaar opnieuw in het teken van Cacao. De term Cacaomaand is enige jaren terug door I-FIKZ – het Festival Industrie Cultuur – geïntroduceerd, en sindsdien besteedt Zaans Erfgoed met haar lezingenserie aandacht aan dit onderwerp. Dit jaar keert Thijs de Gooijer als spreker terug, met een lezing getiteld ‘Cacaobranden: keerzijde van chocoladedroom‘. De cacao-industrie bracht welvaart naar de Zaanstreek, maar er school – en schuilt – ook een groot gevaar in. Meerdere malen in de geschiedenis braken er hevige cacaobranden uit in de fabrieken waarin de cacao opgeslagen en verwerkt werd. Voordat Thijs aan zijn voordracht begint, vertellen Ellen Holleman en Saskia Vliek iets over dit bijzondere festival.

De middag start met een inloop vanaf 14.30 uur, de lezing begint om 15 uur en tijdens de pauze – met drankje en hartig hapje – hopen we foto’s van cacaobranden te kunnen laten zien. Het tweede deel van de lezing zal rond 17 uur zijn afgelopen.

Toegangsprijs is €6,- leden van Zaans Erfgoed betalen €5,-. Graag met gepast geld betalen.

Vanwege de catering is opgave vooraf gewenst, en dat kan tot uiterlijk zaterdag 30 september via een mail aan cacao@zaanserfgoed.nl of telefonisch bij Winnie de Wit, tel. 075-7716043 (indien afwezig graag inspreken, met naam, telefoonnummer en aantal personen).

Nieuws archief