Expo Geschiedenis Van Gelder in Wormer

Geplaatst op: 4 februari 2020

Papierfabriek Van Gelder ca. 1920. Foto: Waterlands Archief.

Het Waterlands Archief uit Purmerend heeft als afscheidscadeau voor Peter Tange – binnenkort burgemeester af van Wormerland – een expositie ingericht over de vroegere papierfabriek Van Gelder Zonen. Tot en met zondag 1 maart is deze tentoonstelling te bekijken in zorgcentrum Torenerf, Prins van Oranjestraat 1 te Wormer, tussen 8.30 en 16.30 uur. De toegang is gratis. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door gemeente Wormerland, zorgcentrum Torenerf (Zorgcirkel), Annemieke Butter en Cees Kingma.

De expositie toont niet alleen foto’s van hoe de fabriek tot stand kwam – De weg naar van Gelder – er draait ook een film uit 1962 – De papieren wereld – en verder zijn er veel documenten bewaard gebleven, waarvan een groot deel sinds 2015 op het Waterlands Archief worden bewaard. Een selectie daarvan is in februari voor even terug in Wormer in zorgcentrum Torenerf.

Herinneringen opschrijven!
Aan de hand van de foto’s van fabriek, personeel en gebeurtenissen komen er ongetwijfeld bij sommige bezoekers herinneringen op. Iedereen wordt dan ook van harte uitgenodigd herinneringen aan Van Gelder Zonen voor later op te schrijven in het daarvoor bestemde boek.

Van molen naar massaproductie

Van Gelder Zonen was decennialang een begrip in Wormer en omgeving, en dat sinds 1845. Wat klein begon, ontwikkelde zich mede door diverse overnames, tot de grootste papiermaker in Nederland. De fabriek in Wormer groeide uit tot een indrukwekkend complex, gelegen langs de Westerveersloot die via de Bartelsluis uitmondde in de Zaan. Straatnamen als Kalander, Koperdoek en Papiermakerstraat herinneren aan het bedrijf, dat van groot belang was voor de lokale en regionale werkgelegenheid. Al waaierden verschillende bedrijfsonderdelen in de loop der jaren uit over het land, de fabriek in Wormer bleef tot 1980 in bedrijf. In 1981 werd het moederconcern failliet verklaard.

Herinneringen

Nog altijd wonen er in Wormer en omgeving mensen die bij Van Gelder Zonen hun brood hebben verdiend, mensen die er nog verhalen over kunnen vertellen. Voor het nageslacht is het van grote waarde, wanneer deze herinneringen worden opgetekend in het boek dat op de expositie te vinden is.

Het bedrijfsarchief is terecht gekomen in het Noord-Hollands Archief in Haarlem. Maar er was meer: documenten, die op diverse locaties werden bewaard – waaronder een collectie tekeningen en unieke  papierreceptenboeken. Deze documenten kwamen uiteindelijk terecht bij de Vereniging tot behoud van Monumenten van Bedrijf en Techniek in de Zaanstreek en het Historisch Genootschap Wormer. De verschillende collecties zijn samengevoegd en sinds 2015 ondergebracht in het Waterlands Archief in Purmerend. Daar is alles geïnventariseerd en toegankelijk gemaakt voor raadpleging.

 

 

 

 

 

Share Button

Nieuws archief