Erfgoed kop van Jut in controverse tussen gemeente en corporaties

Geplaatst op: 7 juli 2021

Op donderdag 3 juni sprak Zaans Erfgoed-bestuurslid Ron Kiburg in bij het Zaanstad Beraad.
De Vereniging Zaans Erfgoed was niet uitgenodigd en ook niet welkom bij de sessie die diezelfde avond plaatsvond, en die handelde over een onderwerp waarin Zaans Erfgoed de Zaanse gemeenschap juist veel voorlichting hebben gegeven: n.l. de (on)mogelijkheden om vroeg 20ste eeuwse wijken in de Zaanstads (voormalige) kernen te behouden. Er was dus een Praat met de Raad-sessie met Zaanse woningcorporaties hierover en dat ging met name over de wijziging Welstandsnota Zaanstad 2013, t.b.v. Sociale Woningbouwwijken 1900-1945.

Samen met Stichting Babel organiseerden wij eind 2019 een symposium hierover, met op twee avonden uitgebreide info van allerlei deskundigen die in gemeenten door heel Nederland ervaring hadden opgedaan bij dergelijke plannen. Bewoners van de wijken waar het over gaat, hechten niet alleen aan hun huis en hun buurt – willen deze buurten, zoals de Rode Buurt in Zaandijk, ook zo herkenbaar mogelijk houden – maar het is vooral de sociale cohesie waar zij aandacht voor vragen, die bij ingrijpende nieuwbouwprojecten blijkt te verdwijnen.

Waardevolle architectuur verloren gegaan in Het Blok

Dat Het Blok in Krommenie, een categorie 1 – hoogste waardering – op de waarderingskaart van Zaanstad kreeg, maar alsnog gesloopt kon worden, kwam omdat de waarderingskaart niet op tijd kon worden vastgesteld. ROSA maakt zich sterk voor het behoud van o.a. de Rode Buurt in Zaandijk, waar de bewoners al heel lang van in onzekerheid verkeren.

Verlies van Erfgoed leidt altijd tot spijt

Voorzitter Peter Tange reageerde al eens op Onno Elema van het Huurdersoverleg Zaanstreek, omdat de laatste beweerde dat het behoud van erfgoed de oplossing van de woningnood in de weg zou staan.

Zie hier de inspraak van Ron Kiburg terug. De tekst gaat daaronder verder.

Zaans Erfgoed heeft een visie aangaande de Zaanse arbeidersbuurten geschreven, en deze gedeeld met de raad en het college van Zaanstad.
Ook heeft de vereniging minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een brief gestuurd met een verzoek om de verhuurdersheffing bij renovatie van wijken af te schaffen.

Share Button
Nieuws archief