Erepenning Zaanstad voor Piet van Nugteren

Geplaatst op: 20 november 2019
erepenning piet van nugteren

Piet van Nugteren krijgt de erepenning van Zaanstad uit handen van burgemeester Jan Hamming. Foto: Jan Lapère

Zaterdag 16 november j.l. kreeg Zaans Erfgoed-werkgroeplid Piet van Nugteren tijdens onze ledenvergadering in de Zuidervermaning in Westzaan de Erepenning van Zaanstad, uitgereikt door burgemeester Jan Hamming.

En die Erepening heeft Piet van Nugteren meer dan verdiend, vanwege zijn jarenlange inzet voor het behouden van datgene wat de Zaanstreek zo mooi maakt. In de speech van de burgemeester kwamen zijn vele bestuursfuncties aan de orde – zoals bij Stichting Het Weefhuis en de Stichting Zaanse Pakhuizen – maar ook zijn jarenlange voorzitterschap van de Monumentencommissie van Zaanstad. Verder werd hij geroemd om zijn betrokkenheid en strijd voor het behoud van talloze monumentale gebouwen.

Tomeloze inzet

‘Zodoende heb je mede de geschiedenis van de Zaan tot leven gewekt en op de kaart gezet!’, aldus Jan Hamming. Maar ook het werk van Piet van Nugteren aan de opbouw van de Zaanse Schans bleef niet onbenoemd: ‘Kan ik zeggen dat mede dankzij jou de Zaanse Schans meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar verwelkomt?’

Na afloop van de vergadering – en de interessante lezing door Mihciel van der Burght van Stadsherstel, over het funderingsherstel van de Zuidervermaning – sprak Louis Groen van de Zaanse Pakhuizen Piet van Nugteren toe. ‘Er is geen Zaans pandje waar jij je niet mee hebt bemoeid!’ en daarom werd Piet, namens de Stichting Zaanse Pakhuizen, Stichting Zaans Schoon en de vereniging Zaans Erfgoed een kopie van de Westzijderol aangeboden.

Tussendoor was er nog een filmpje over de voordelen van het – stikstofloos – bouwen met hout, alleen ontbrak daarbij het geluid. Daarom hier nog de mogelijkheid het terug te zien.

 

Share Button

Nieuws archief