Winnaars

2013 Stichting Monet in Zaandam

Uit het juryrapport:

prijswinnaars ZEprijs 2013Deze stichting wendt zowel analoge als digitale middelen aan om bestaande en verdwenen historische  bebouwing in beeld te brengen en te documenteren. Daarmee worden belangstellenden zowel op afstand als ter plekke geïnformeerd. Aan de doelstelling van de stichting: Monet op de kaart van
Zaandam zetten en Zaandam op de kaart van Monet zetten is enorm hard gewerkt.

Juryrapport

 

2011 Frans Wytema

P1020753

Uit het jury-rapport:

Frans Wytema stond aan de basis van diverse stichtingen zoals Stichting Zaan & Dijk, Stichting Zaanse Pakhuizen en Stichting de Kalverpolder. Daarnaast heeft Frans Wytema de Elout Wytemastichting – vernoemd naar zijn overleden zoon – opgericht, een stichting die zich inspant om bijzondere, veelal Zaanse houtbouwpanden te restaureren of na demontage elders op te bouwen.

 

Een sprekend voorbeeld hiervan is het gemeentelijk monument uit Assendelft, dat gered is en nu op de Smidslaan in Zaandijk opnieuw is opgebouwd. Daarnaast heeft Frans Wytema in het beschermde stadsgezicht van Zaandijk (de Gortershoek) meerdere monumenten op een bijzondere wijze authentiek gerestaureerd, veelal met gebruik van deels eigen middelen, waardoor het beschermde gezicht een goede en gezonde samenhang houdt en heeft. Tijdens deze restauraties geeft Frans jongeren (aannemers) de kans zich te ontwikkelen en is hij een goede opdrachtgever gebleken.

Juryrapport Zaans Erfgoedprijs 2011

Share Button