do 4/4 20 u: Lezing bronstijd in Huis van Hilde

Geplaatst op: 4 april 2019

Rob van Eerden tijdens rondleiding in Huis van Hilde. (Foto HvH)

In Archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum houdt Rob van Eerden, beleidsadviseur Archeologie van de provincie Noord-Holland, donderdagavond 4 april 2019 een lezing over de opgravingen bij de Westfrisiaweg / N23.

De Provincie Noord-Holland was de opdrachtgever van de grootschalige opgravingen bij de Westfrisiaweg, de N23 en Rob van Eerden was daarbij de vertegenwoordiger van de provincie. Hij zal deze avond vertellen over het archeologische onderzoek dat daar is gedaan, en hij beziet het dan vooral in internationaal perspectief. Want de resultaten van deze opgravingen staan niet op zich, maar moeten gezien worden in de grote bewegingen van mensen en ideeën in de bronstijd. Met nieuwe wetenschappelijke technieken – DNA-onderzoek, analyse van talen – werd duidelijk dat de vondsten en structuren in de West-Friese bodem geen lokale aangelegenheden alleen waren, maar vermoedelijk een illustratie zijn van essentiële ontwikkelingen in heel Noordwest-Europa.

Vanaf 19 april  is ´Liefs van Julia´ te zien

In het Huis van Hilde – het Archeologiecentrum van Noord-Holland – zal vanaf 19 april de tentoonstelling ´Liefs van Julia´ te zien zijn, waarin ook de resultaten van de genoemde opgraving te zien zullen zijn. Er zullen topvondsten, zoals de beroemde Bronsschat van Medemblik, te zien zijn het gezicht van Julia, dat met forensische technieken is gereconstrueerd. Er is een speciale virtual reality-tour, waarmee een kijkje in de Bronstijd kan worden genomen.

In het kort:

  • Lezing: Rob van Eerden ‘De bronstijd van West-Friesland in Europees perspectief’
  • Donderdag 4 april, 20-22 uur.
  • Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA, Castricum.
  • Kaarten à 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting) te koop aan de kassa bij Huis van Hilde.

 

Share Button

Nieuws archief