CvK Arthur van Dijk krijgt boek Jur Kingma

Geplaatst op: 15 april 2019 In de imposante expositiehal van Forbo in Assendelft, ontving Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, donderdag 11 april 2019 uit handen van auteur Jur Kingma het boek ‘Vernuftelingen en kooplieden in een bijzonder landschap: 450 jaar Zaanse industrie’. Het boek – dat al direct een standaardwerk wordt genoemd – is een uitgave van Uitgeverij Noord-Holland in Wormer, en van de Vereniging Zaans Erfgoed, en is prachtig vormgegeven door Rolf Kliffen.

Het levenswerk van oud-Zaankanter Jur Kingma kwam tot stand doordat dochter Vibeke hem voorhield, dat hij nou toch eens al die losse artikelen zou moeten bundelen, die hij in ca 40 jaar had geschreven voor diverse tijdschriften.

Medewerkers en fondsen

Vibeke is als redacteur ook nauw betrokken geweest bij de uiteindelijke versie van het boek, dat qua volume nog wel dubbel zo dik had kunnen worden. Een belangrijke bijdrage aan dit boek hebben de meelezers geleverd, zijnde Peter de Graaf, Piet Oudega, Peter Roggeveen, Eduard Visser en Jan van der Werff. Inhoudelijke adviezen waren er van drs. Corrie van Sijl, prof. dr. Ernst Homburg, dr. Giel van Hooff en dr. Stefan Metaal, Simon C. Zuurbier gaf taaladvies en het beeldmateriaal en de beeldbewerking waren van de hand van Wikje van Ritbergen-Siewers en Ruud van Ritbergen.

De vereniging Zaans Erfgoed en de Zaanse fondsen – Honig Laan, Reint Laan, Gerrit Blaauw, Ir. P.M. Duyvis, Jacob Stins en de Bredenhof Stichting – hebben, samen met Forbo Flooring deze prachtige publicatie mogelijk gemaakt.

De overhandiging

De presentatie was een bijzondere bijeenkomst met familie, genodigden uit o.a. de Erfgoedwereld – er was zelfs een erfgoedvriend uit Engeland overgekomen – en de Commissaris van de Koning. Voorzitter Ron Kiburg van Zaans Erfgoed bedankte iedereen die een bijdrage had geleverd aan het boek en ondervroeg de auteur kort over het waarom van het boek. Daarna vatte Vibeke Kingma het boek helder – en ge├»llustreerd met mooie beelden – samen, waarna Willem Burmanje van Forbo met een sterk verhaal kwam, waarom je linoleum nooit ‘zeil’ mag noemen, en hoe dit veelzijdige toch zo CO2-neutraal kon worden gemaakt. De transitie waar in het boek aandacht aan wordt besteed, is in deze fabriek wel heel erg duidelijk zichtbaar. Het productieproces is via wind- en stoomkracht, naar elektriciteit gegaan, en voldoet nu aan de eisen die in deze tijd aan de industrie gesteld moeten worden, nl. producerend met een zo’n klein mogelijke CO2-uitstoot.

Daarna nam de auteur zelf het woord, om het eerste exemplaar aan Arthur van Dijk te overhandigen.

Dank aan echtgenoot

Jur Kingma was geroerd, toen hij vertelde waarom hij het boek aan zijn vrouw Gu had opgedragen: zij had hem al die jaren gesteund in zijn hobby – het achterhalen van de historie van alles wat met (Zaanse) industrie te maken had. En daarbij was het niet altijd een pretje geweest om elke vakantie naar weer een andere stoffige, oude fabriek te gaan, of om 60 kilometer te fietsen om dat ene schilderij – dat toch echt in het boek moest komen – te fotograferen.

Na de overhandiging legde Arthur van Dijk zijn papieren speech terzijde, vertelde dat hij dat wel moest doen, aangezien Jur zojuist alles al had gezegd wat hij had willen zeggen. Hij sprak oprecht zijn bewondering en dank uit, en daarmee was deze bijzondere middag ten einde.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button
Nieuws archief