Cursus ontstaansgeschiedenis in Zaandam

Geplaatst op: 24 februari 2020

De in 2018 uitgebracht Atlas over het Oer IJ-gebied.

In het Zaans Natuur en Milieu Centrum – Thijssestraat 1 in Zaandam – start dinsdagavond 18 februari een tweede serie colleges over het Oer-IJ, waarbij de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van de Zaanstreek centraal zal staan. De avonden starten om 19.30 uur en worden afgesloten rond 21.30 uur.

De organisatoren hopen dat onder de deelnemers ook mensen zullen zijn, die later als gids/rondleider van het Oer-IJ-gebied willen fungeren (geen verplichting). De cursus is met name bedoeld voor mensen, die meer willen weten over de geschiedenis van hun woonomgeving.

Ontstaansgeschiedenis  Zaanstreek
Deskundige gastsprekers geven op 6 dinsdagavonden – van 18 februari t/m 24 maart – een presentatie over onder meer geologie, landschap, archeologie, natuur, waterbeheer en de relatie tussen het landschap en de industriële ontwikkeling. Daarbij wordt aandacht besteed aan o.a. het Oer- IJ, de voorganger van het huidige IJ en het Noordzeekanaal. Aansluitend volgen er twee excursies in het buitengebied, op zaterdag 7 maart en zaterdag 28 maart. Deze buitenexcursies starten om 10 uur en eindigen rond 14/14.30 uur.

Aanvullend kunnen deelnemers nog de module Gidsen volgen, zodat ze vaardig zijn om als gids kennis te kunnen overdragen. Deze vindt plaats op zaterdag 4 april en bij veel aanmeldingen nog op zaterdag 18 april.

Deelname aan de reguliere cursus kost rond € 100,- inclusief cursusboek en koffie/thee, deelname aan de module Gidsen bedraagt – inclusief lunch – € 22,50.

De introductiecursus wordt georganiseerd door de Stichting Oer-IJ in samenwerking met het Zaans Natuur en Milieu Centrum.

Aanmelding kan via de website https://www.oerij.eu/wat-doen-wij/de-oer-ij-academie/gidsencursus/
Ook valt de informatieve Atlas Oer-IJ (2018) te bestellen, via https://www.oerij.eu/wat-doen-wij/oerij-atlas/bestellen/

Share Button

Nieuws archief