Zaans Erfgoed bezorgd over aantasting monumenten op Zaanse Schans

Geplaatst op: 12 januari 2014

131216 gevel met reclame naast Walvis grootVoorzitter Piet Oudega van de Vereniging Zaans Erfgoed heeft dinsdag 16 december in een brief aan de gemeente Zaanstad zijn verontrusting uitgesproken over ongewenste aantastingen van monumenten op de Zaanse Schans.

Zonder vergunning aan te vragen blijkt een aantal ondernemers monumenten te hebben verbouwd op een wijze waarop deze panden niet meer aan het beeldkwaliteitsplan voldoen. Het is duidelijk geen eenvoudige opgave om de Zaanse Schans als monumentaal buurtje in de stijl van rond 1850 te houden en daarnaast ook aan de wensen van ondernemers te voldoen. Maar de vereniging ziet de huidige aantasting van monumenten met lede ogen aan en daarom wordt de gemeente nu gevraagd om handhavend op te treden.

In de brief staan twee voorbeelden van een dergelijke aantasting, waarin de situatie voor en na de ingrijpende verbouwing duidelijk zichtbaar zijn.

 

De Vereniging Zaans Erfgoed vraagt de gemeente niet alleen om een bevestiging van ontvangst van de brief, maar wil ook graag antwoord of er op het verzoek tot ingrijpen wordt ingegaan.

 

Share Button

Nieuws archief