Beste wensen voor het nieuwe jaar

Geplaatst op: 4 februari 2020

Jan Piet Bloem, Winnie de Wit en Ron Kiburg, op 26 november in Arnhem, bij de uitreiking van de Pieter van Vollenhovenprijs 2019.

De tijd lijkt wel vleugels te hebben. Voordat je er erg in hebt is er al weer een decennium voorbij. Tijdens de feestdagen mijmer je al gauw even weg naar het afgelopen jaar en het nieuwe dat komen gaat. Wat is er zoal gebeurd en welke kansen lachen ons toe?

Stijgend ledental, uitbreiding bestuur
Nadat het ledental van onze vereniging de afgelopen jaren langzaam maar gestaag daalde is daar dit jaar een kentering in opgetreden met een toename van circa 70 nieuwe leden tot ruim 1.000. En dan is de ledenwerfactie van komend jaar nog niet eens begonnen. Dat belooft wat.

Ook het aantal bestuursleden is toegenomen. Niet alleen zijn er een nieuwe secretaris, penningmeester en gewoon bestuurslid gekomen, ook het bestuur van stichting Zaans Schoon is lid geworden van ons bestuur, dat nu uit negen leden bestaat. Door deze uitbreiding heeft het bestuur meer slagkracht gekregen. Zo is Zaanwiki, de Zaanse encyclopedie, met nieuw elan bij onze vereniging ondergebracht en hebben we de wederopbouwarchitectuur (en de post-’65 architectuur) in het Zaanse op de kaart weten te zetten. Ook hebben we bijgedragen aan de discussie omtrent het behoud van de vroeg 20eeeuwse sociale wijken en samen met stichting Babel een stedelijke debat op touw gezet. Dit alles is echt noodzakelijk want de gemeente wil de stevige woningbouwopgave binnenstedelijk realiseren en dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van ons erfgoed.

Successen
De kernactiviteiten van onze vereniging zijn uiteraard nog steeds gericht op het behoud van de typisch Zaanse houtbouw en het industriële erfgoed. De successen overtreffen gelukkig nog steeds de teleurstellingen. Zo ontvingen we de Pieter van Vollenhovenprijs voor het behoud van de Zaandijkerkerk, ontving Piet van Nugteren – lid van onze werkgroep Advies, Documentatie en Meldpunt bedreigd Erfgoed – uit handen van burgemeester Jan Hamming de Erepenning van Zaanstad en is het Hembrugterrein (dankzij de monumenten) ‘booming’. Tijdens de behandeling van de nota Erfgoedstrategie in het Zaanstadberaad roemde wethouder Natasja Groothuismink omstandig de deskundige inbreng van onze vereniging en vroeg een Raadslid zich spontaan af of onze vereniging niet betaald moest worden voor al dat nuttige werk.

Goed nieuws
Op het persoonlijke vlak zijn er ups en downs. Na de overhandiging van zijn boek Vernuftelingen en Kooplieden in een bijzonder landschap over 450 jaar Zaanse industrie aan Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning in N-H, durfde Jur Kingma een ingrijpende en unieke operatie te ondergaan die succesvol is verlopen. Jur kan nu weer omhoog kijken.

Slecht nieuws
Afgelopen weekend kregen wij het trieste bericht over het overlijden van Maarten Voster van Zaans Maritiem. Helaas mocht een nieuwe behandeling tegen zijn ernstige ziekte niet meer baten. Hij zette zich tot het eind toe bevlogen in voor de realisatie van een historische scheepswerf aan de Voorzaan, de concretisering van een ligplaats voor de Shtandart en het naar de Voorzaan halen van historische zeilschepen, waaronder enkele tallships, tijdens Sail 2020. Vooral dankzij Maarten gaan we in dit nieuwe jaar toch weer met de gemeente en een corporatie over de scheepswerf in overleg. Wij gaan hem vreselijk missen.

Veranderingen inzake Omgevingswet
Het komende jaar komt de Omgevingswet weer een stap dichterbij. Dat betekent onder andere dat er iets nieuws komt voor de Adviescommissie Welstand en Monumenten Zaanstad. Ook komt er een Omgevingsvisie (stedelijk) en als uitwerking daarvan Omgevingsplannen (de oude bestemmingsplannen).
Onze mooie vereniging zal dus op het vinkentouw moeten blijven zitten om ons erfgoed zeker te stellen. Ik hoop dat we daarbij op uw steun mogen rekenen.

In dat vertrouwen wens ik u het allerbeste toe in het nieuwe jaar.

Ron Kiburg, voorzitter

Share Button
Nieuws archief