Bescherming aangevraagd voor Zuiderkerkhofje

Geplaatst op: 12 januari 2014

zuiderkerkstraat2Stichting Zaans Schoon heeft in november samen met de bewonerscommissie Zuiderkerkstraat 6 t/m 51 en de  Historische Vereniging Koog Zaandijk bij de gemeente Zaanstad bescherming aangevraagd voor het z.g. Zuiderkerhofje in Koog aan de Zaan.

Het hofje, gebouwd in 1913, heeft architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde en is gebouwd als eerste opdracht van woningbouwvereniging De Woning, een van de oudste woningbouwverenigingen in de Zaanstreek.

Het gebouwde complex wijkt af van de traditionele padenstructuur en lintbebouwing, doordat het rond een rechthoekig plantsoen is gebouwd, hetgeen in de vroeg twintigste eeuw een duidelijk vernieuwend stedebouwkundig concept was. Het karakter van ambachtelijke, traditionele bouwtrant, met typische elementen uit de Zaanse bouwhistorie is in deze arbeiderswoningen gaaf bewaard gebleven. Al deze elementen maakt het van belang dit Zuiderkerkhofje te bewaren en te beschermen.

Bewoonster Lene Leck Jensen van het Zuiderkerkhofje nam het initiatief voor deze beschermingsactie en dook in de historie bij de Historische Vereniging Koog Zaandijk. De werkgroep Meldpunt van Zaans Erfgoed heeft haar adviezen verstrekt en is nauw betrokken geweest bij het opzetten van het rapport.

Share Button
Nieuws archief