Babel-excursie naar Helmond en Eindhoven

Geplaatst op: 12 maart 2020

Woon/werkcomplex Boscotondo in Helmond, gebouwd op het voormalige fabrieksterrein van Begemann. Foto: Johan Bakker.

Vrijdag 20 maart 2020 organiseert Babel Archigids – onderdeel van het Zaans Architectuurplatform Babel – een dagexcursie naar Helmond en Eindhoven, industriesteden net als Zaanstad. In beide steden zijn gebieden waarin gewerkt wordt met co-creatie: vooraf intensieve betrokkenheid van toekomstige bewoners van binnenstedelijke bedrijventerreinen die getransformeerd zullen gaan worden. Kan Zaanstad misschien iets van hun aanpak leren?

N.B.: Dit evenement gaat vanwege COVID-19 niet door.

Helmond heeft bijna 100.000 inwoners, en staat voor vergelijkbare opgaven en ambities voor de toekomst als Zaanstad. Tijdens de excursie worden een paar prachtige voorbeelden van transformatie en herbestemming van historische panden en industriecomplexen bekeken. In Eindhoven verrijst een ongewone stadswijk: een unieke plek voor particulieren, ondernemers en andere gebruikers die gezamenlijk een ‘nieuw’ en inspirerend stukje van de stad creëren.

Helmond
Zo is er daar het ambitieuze project Brainport Smart District: ‘De slimste wijk ter wereld, met nieuwe technologieën voor vervoer, gezondheid, energieopwekking en -opslag en circulair bouwen’. Toekomstige bewoners spelen daar van begin af aan een belangrijke rol in de ontwikkeling van hun leefomgeving. Alle naar voren gebrachte ideeën zijn door het architectenbureau UN Studio van Ben van Berkel in eerste opzet getekend. Twee projectleiders van het Brainport Smart District lichten 20 maart de plannen en het proces toe.

Eindhoven
In Eindhoven worden Strijp R en het voormalige gasfabriek-NRE-terrein bezocht. Bij het Strijp R-terrein – waar Philips decennialang beeldbuizen maakte – zijn toekomstige bewoners intensief betrokken in het voortraject. De nieuwbouw zou daarmee echt onderdeel van de wijk moeten worden i.p.v. een aparte enclave. Het NRE-terrein moet een kleinschalig, levendig en creatief gebied aan de rand van het centrum gaan worden. Het zal geen gewone stadswijk zijn, maar de particulieren, ondernemers en andere gebruikers proberen er gezamenlijk een ‘nieuw’ en inspirerend stukje Eindhoven creëren. En ook hier gaat het om co-creatie. Zaanstad kent ook dit soort binnenstedelijke bedrijventerreinen die getransformeerd gaan worden. Wat kunnen we van deze aanpak leren?

Aanmelden en kosten
Vrijdag 20 maart, verzamelen om 08:00 uur aan de westkant van station Zaandam. Vertrek om 08:15 uur. De kosten voor deze excursie bedragen €37,50 (inclusief busreis, lunch en koffie met vlaai). Vrienden van Babel betalen een gereduceerd tarief van €32,50; gratis voor sponsoren (max. 1 pp). Meld je aan vóór 1 maart via e-mail aan archigids@stichting-babel.nl, onder vermelding van Excursie Brabant.

 

Share Button

Nieuws archief