Aanwijzing 23 gemeentelijke monumenten!

Geplaatst op: 15 maart 2021

Onze Lieve Geboortekerk in Wormerveer. Foto Jan Piet Bloem

De cultuurhistorische geschiedenis van de Zaanstreek wordt sinds vorige week een beetje beter beschermd, aangezien er in de gemeente Zaanstad 23 gemeentelijke Monumenten zijn aangewezen. 22 Panden – waaronder 2 fabriekscomplexen – en 1 begraafplaats hebben de beschermde status verkregen, en kunnen dus niet worden gesloopt.

De 22 objecten hadden betrekking op 29 verschillende adressen (verschillende objecten kenden meerdere huisnummers) en 2 voormalige fabriekscomplexen (Meneba en Honig). Nummer 23 is op het laatste moment toegevoegd, aangezien deze oudste panden van Zaandam slechts gedeeltelijk een voor-bescherming genoten. Het gaat hier om een deel van het ensemble Hanenpad 44-52, en wel de nrs 50-52.

 

Zaans Erfgoed: 11 objecten voorgedragen in 2020

Conform de afspraken uit onze samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Zaanstad zijn in 2020 10 objecten door ons voorgedragen. Nummer 11 – de begraafplaats Koog aan de Zaan – kwam als bonus, omdat wij die prioriteit hadden gegeven n.a.v. een initiatief van het CDA, het kerkbestuur van de Nederlands Hervormde kerk, de Historische Vereniging Koog Zaandijk en VZE. Jan Piet Bloem schreef als lid van deze initiatiefgroep de Redengevende Omschrijving (RO) hiervoor. Dat was van belang, want het is niet alleen de oudste begraafplaats van de Zaanstreek, maar allerlei voormalige fabrieksdirecteuren en notabelen uit Koog aan de Zaan liggen hier begraven.

Ook 8 panden van VZE-lijst uit eerdere jaren

De door de gemeente ingebracht overige 11 objecten bestaan uit 2 voormalige fabriekscomplexen (Meneba en Honig) en een villa (Verkade).  De overige 8 zijn door onze vereniging allemaal in voorgaande jaren al formeel voorgedragen. Meest besprokene daarbij was het ensemble aan de Westzijde 173-192, waarin naast het woning-blokje van 4 (nrs. 173-179) ook de Vermaning (nr. 181) zit. Verder nog het RK-kerkcomplex in Wormerveer, de bloemenzaak van Albers in Westzaan (dit was een spoedactie van ons, n.a.v. sloopdreiging), de voormalige school op Het Blok in Krommenie en Guisweg 41, allemaal i.v.m. sloopdreigingen.
Wij zijn super trots, en blij voor de werkgroep ADM dat de aanwijzing van deze panden tot gemeentelijk monument nu een feit is. Onze werkgroep heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd!

De Orkaan

Nieuwsgierig naar de geschiedenis van elk van deze monumenten? Kijk dan op nieuwssite De Orkaan Daar neemt men komende weken deze beschermde panden onder de loep.

Aangewezen monumenten

Westzijde 173-179, Zaandam (rijtje arbeiderswoningen)
Westzijde 181, Zaandam (verborgen Vermaning)
Zuideinde 72 t/ m 100, Koog aan de Zaan (Honigfabriek)
Provincialeweg 220, Zaandam (Verkadeville)
Hanenpad 50-52, Zaandam.
Marktstraat 4, Wormerveer
Marktstraat 6, Wormerveer
Marktstraat 22, Wormerveer (kerk)
Guisweg 41, Zaandijk
Noorddijk 70, Wormerveer (Meneba/De Vlijt I en II en ketelhuis)
J.J. Allanstraat 335, Westzaan
Doktor Kuyperkade 5, Krommenie
Padlaan 40, 42,Krommenie
Padlaan 44 Krommenie
Padlaan 48, 50, Krommenie
Padlaan 54, 56,Krommenie
Padlaan 60, Krommenie
Padlaan 62, 64,Krommenie
Padlaan 70-74, Krommenie
Hogendijk 66-68, Zaandam
Westzijde 134, Zaandam
Lagedijk 33, Zaandijk
Begraafplaats Kogerkerk, Koog aan de Zaan

 

Share Button
Nieuws archief