Cursus over Zaanstreek rond 1900

Geplaatst op: 28 oktober 2018

Voorpagina van “Het huisje aan de sloot”

Wegens succes gaat de cursus ‘Zaanse schrijvers rond 1900’ op herhaling. Hierin komt de roerige Zaanstreek aan het begin van de twintigste eeuw tot leven. Dit via het werk van de schrijvers Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn. Uniek aan deze cursus is dat de leesfragmenten worden gespiegeld aan bijzondere archiefstukken. Zo komt deze tijd niet alleen in woorden, maar ook in tastbare voorwerpen tot leven.

De cursus bestaat uit drie avonden: donderdag 1, 8 en 15 november, telkens van 19.30 tot 21 uur. De bijeenkomsten vinden plaats in het Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100 in  Zaandam, en elke avond heeft een ander deelthema.

  • 1 november: kennismaken met de schrijvers en wat zij betekenden in hun tijd
  • 8 november: bekijken we de situatie in de Zaanstreek rond die tijd
  • 15 november: zien we hoe deze drie schrijvers de vinger aan de pols van die tijd hielden,door onder meer bevlogen over de positie van arbeiders en vrouwen te schrijven

Kosten voor deze 3 cursusavonden bedraagt € 45,-, inclusief lesmateriaal en koffie/thee met wat lekkers. De inschrijving loopt via info@mensdurftelezen.nl

Tekst en beeld

De cursus wordt georganiseerd door Gemeentearchief Zaanstad en Mens durf te lezen!, de Literaire Salon van de Zaanstreek. Die samenwerking maakt de bijzondere combinatie van teksten en voorwerpen mogelijk. Deelnemers krijgen bijvoorbeeld de zeldzame kans om enkele originele glasnegatieven te bewonderen. Als afsluiting van de laatste les is er een exclusieve rondleiding door het depot van het archief. Cursusleider is Renate Sun-Louw, oprichter van de website overliteratuur.nl.

Meer informatie: mensdurftelezen.nl, archief.zaanstad.nl, overliteratuur.nl

Share Button
Nieuws archief