Open dag opgravingen Romeinse wachttoren

Geplaatst op: 21 september 2018

Op de plek in Krommenie waar over enige tijd woningen komen te staan – aan de Marslaan op het Provily Sportpark – worden morgen – zaterdag 22 september – drie archeologische rondleidingen gegeven. Op ‘het Hain’ heeft vroeger n.l. mogelijk een Romeinse wachttoren gestaan.
De archeologen, die daar sinds 10 september o.l.v. stadsarcheoloog Piet Kleij aan het werk zijn, geven deze zaterdag om 10.30, 12.30 en 14.30 uur tekst en uitleg over wat ze daar doen, en over deze overblijfselen – veelal donkere plekken, zijnde de resten van palen. De ingang van de opgraving ligt aan de Marslaan, waar ook kan worden geparkeerd.
De grote – en spannende – vraag is, of er tussen 20 en 40 na Christus daadwerkelijk een Romeinse wachttoren in Krommenie heeft gestaan. Mocht dat n.l. het geval zijn, dan zou de grens van het Romeinse rijk plotseling veel noordelijker blijken te zijn dan men dacht.

Vervolg op eerder onderzoek

In 1964  hebben amateurarcheologen al resten van een palissade en een vierkant gebouwtje blootgelegd. Piet Kleij: ‘Omdat in Krommenie bij de plattegrond ook Romeins aardewerk is gevonden, kan dit ook wel eens een Romeinse wachttoren zijn.’  Maar de vondst in Krommenie ligt dus naar de huidige opvattingen buiten het Romeinse Rijk. Mocht het inderdaad een Romeinse wachttoren blijken te zijn, dan liep de grens van dat Romeinse rijk – onder de lijn Nijmegen – Utrecht – Katwijk – noordelijker. En dan zou het in Velsen gesitueerde – vooruitgeschoven – fort, misschien niet zo ‘vooruitgeschoven’ zijn als werd gedacht. Of het inderdaad een wachttoren is? Kleij: ‘Niet alle deskundigen zijn het eens met de verklaring dat het een wachttoren is. Sommige zeggen dat het een heiligdom is, of een vuurtoren, of een veekraal. Ik hoop dat door het onderzoek de komende weken duidelijk wordt waar we mee te maken hebben.’

Share Button
Nieuws archief