Shtandart rondleidingen zeer geslaagd

Geplaatst op: 18 september 2018

Dank zij inspanningen van de werkgroep Maritiem van de Vereniging Zaanserfgoed kon de Shtandart vrijdag afmeren aan de Voorzaan naast het Zaantheater. Het fregat is een replica van het schip waar Czaar Peter de Grote in 1703 eigenhandig aan had meegebouwd. Het schip voerde naast de eigen vlag en de vlag van Rusland ook die van Zaans Erfgoed.

 

Zaterdag en zondag kreeg iedereen die zich had aangemeld de gelegenheid het schip te bezoeken. Jacob Reitsma, van de werkgroep Maritiem van Zaans Erfgoed, hield een inleiding over het belang van de Zaanse scheepsbouw in de 16e en de 17e eeuw. De Zaanstreek was toentertijd door de scheepsbouw het belangrijkste industrie-centrum van Europa door de vele toeleveringsbedrijven die daarvoor nodig waren: houtzagerijen, zeildoekweverijen, beschuitbakkerijen, touwslagerijen en traankokerijen.

Op de foto van Hessel Kraaij kapitein Vladimir Martus en Ron Kiburg van de werkgroep Zaans Maritiem

Aan boord kregen de aanwezigen deskundige uitleg van Bart Sluiter over de replica – die tussen 1995 en 2000 in St. Petersburg werd gebouwd. In de tijd van Czaar Peter was het oorspronkelijke schip het vlaggenschip van de Russische vloot met een bemanning van ca 150 man. Voor ieder van de 28 kanons (scheepsterm voor kanonnen) waren drie man nodig.

 

Hieronder de foto’s van Jan Lapère (de eerste is van Ron Kiburg).

Share Button
Nieuws archief