Ron Couwenhoven: Zaanse Verhalen 2018

Geplaatst op: 17 augustus 2018

De serie Zaanse Verhalen, waarin Ron Couwenhoven zijn onderzoeksresultaten met betrekking tot de Zaanse windmolenindustrie publiceert, wordt voortgezet met Zaanse Verhalen 2018 – Het Rad van Avontuur en andere molenverhalen. Het is inmiddels alweer de tiende editie van dit bijzondere jaarboek, en het zal 150 pagina’s tellen.

De voorinschrijving wordt tijdens de Erfgoedmarkt van 1 september a.s. geopend.

In het boek wordt niet alleen de geschiedenis van de iconisch oliemolen Het Rad van Avontuur, aan het Kalf bij de Noorderbrug beschreven, maar ook de verklaringen die blokmaalder Simon Blees en eigenaar Pieter Korf in 1892 aflegden voor de parlementaire enquêtecommissie De Zaankant, die onderzoek deed naar de arbeidsomstandigheden in de streek. Het Rad zal aan de Zaanse Schans worden herbouwd als ontvangstcentrum van de vereniging De Zaansche Molen.

In het boek wordt ook de vruchteloze strijd om behoud van molens als De Sint Willibrordus, De Grootvorst, De Witte Klok, De Jonker, De Zaadzaaier, De Jonge Prinses en andere beschreven. Ook het zeer lange gevecht om behoud van De Gekroonde Poelenburg – nu aan de Zaanse Schans – wordt tot in detail onder de loupe genomen.
Andere bijzondere verhalen zijn De optocht van 1788 in Krommenie en de molenaars die daarin meeliepen, veel gegevens over vroege molenbouw in de eerste helft van de zeventiende eeuw met o.a. De Ooijevaar, voorloper van korenmolen De Bleeke Dood in Zaandijk. Verder de vondst van een aantal windbrieven en weer enkele tot nu toe onbekende molens in de Zaanstreek.

De voorinschrijvingsprijs is €17,95 incl. verzend- en bestelkosten. Inschrijving is mogelijk tijdens de Erfgoedmarkt – bij de kraam van St. Archief Ron Couwenhoven – of via een mail naar: r.couwenhoven@upcmail.nl

 

 

 

Share Button
Nieuws archief