Boek Ron Sman over molen De Paauw

Geplaatst op: 19 augustus 2018

Intekenfolder als bijlage in ons tijdschrift. De procedure gaat nu anders.

Begin september wordt molen De Paauw in Nauerna feestelijk geopend. Ter gelegenheid daarvan schreef Ron Sman – penningmeester van de Stichting Zaanse Pakhuizen, de stichting die tevens eigenaar van de molen is – een boek over de totstandkoming ervan. Het is een bijzonder project – waarbij er na een eeuw opnieuw een hennepklopper langs de Nauernasche Vaart te vinden is. Leden van Zaans Erfgoed krijgen korting op de oorspronkelijke aankoopprijs van het boek €24,50.

Het boek is tot 1 oktober a.s. nog voor de speciale verkoopprijs van € 19,50 te bestellen via de website van Stichting Zaanse Pakhuizen.
Vanaf 15 september kan het boek – na betaling – worden afgehaald  bij het Molenmuseum te Koog aan de Zaan.
Wilt u het boek thuisgestuurd hebben, dan bedragen de kosten € 23,50.

Belang van onderzoek erfgoedorganisaties

Dankzij gedegen onderzoek van Archeologische Werkgemeenschap AWN Zaanstreek/Waterland, Vereniging de Zaansche Molen en de Vereniging Zaans Erfgoed is er jarenlang met veel kennis van zaken gestreden voor het behoud van de 17e eeuwse – uitermate vervallen – molenschuur De Paauw. Het is aan de vasthoudendheid van dit soort erfgoedminnende organisaties te danken dat de gemeente Zaanstad – na in maart 2006 – en 2008 nog afwijzend te hebben gereageerd om een verzoek tot bescherming – uiteindelijk toch tot bescherming overging.
In augustus 2008 beschreven Ranko Veuger en Bart Nieuwenhuijs nogmaals in een z.g. ‘Quickscan’ de waarde van deze molenschuur.

Totstandkoming schuur en molen

Lange onderhandelingen met de Gemeente Zaanstad – over de overdrachtsvoorwaarden van het vervallen gemeentelijke eigendom, het rondmaken van de financiering, de ontruiming van het afval in en het uitpellen van de molenschuur en de sanering van de sterk vervuilde grond – leidde er toe dat pas in het jaar 2014 Bart Nieuwenhuijs, restauratie-aannemer, met de restauratie kon beginnen. In november 2015 werd een aangekocht molenachtkant – dat jarenlang bij Abbekerk langs de A7 had gestaan – per schuit over de Nauernasche Vaart naar de molenschuur gevaren. De bouw van de molen was mogelijk gemaakt als resultaat van een mediationtraject tussen de Belangengroep Naiuerna en Afvalzorg. De jaren daarna heeft  Bart Nieuwenhuijs in opdracht van Stichting Zaanse Pakhuizen een ’nieuwe’ Paauw gerealiseerd en daarna het gaandewerk met de functie van hennepklopper geïnstalleerd.  Er moest in oude handboeken nagekeken worden hoe het gaandewerk van een hennepklopper gemaakt moet worden, aangezien bestaande hennepkloppers er al meer dan 100 jaar niet meer zijn.

Bart Nieuwenhuijs is lid van onze belangrijkste werkgroep: Advies, Documentatie en Meldpunt.  Naast zijn baan als restaurateur is hij ook nog molenaar van Het Prinsenhof.

 

Share Button
Nieuws archief