Boek René Lute over historie Assendelft

Geplaatst op: 18 augustus 2018

Van René Lute is enige tijd geleden het boek verschenen getiteld: Het ontstaan van Assendelft tot aan de volkstelling in 1829. De bewoners en hun huizen volgens het kadaster. René heeft circa 5 jaar besteed aan de neerslag van zijn uitgebreide archiefstudie naar de geschiedenis van Assendelft. Er staan in het boek – dat volledig in kleur is uitgevoerd – meer dan 100 gebouwen en een twintigtal molens uit begin 19e eeuw beschreven, met veel archiefbeeld. Het is al met al een 256 pagina’s tellend boek geworden,  dat 30 x 24 cm meet.

Het boek – dat  € 24,95 kost – is tegen contante betaling te koop bij René Lute aan huis: Dorpsstraat 492 in Assendelft. Overige verkoopadressen: de winkel van Van Assema, Dorpsstraat 524 – betaling contant – en in het winkelcentrum van Saendelft de Bruna op Kaaikhof 9 – waar het bedrag ook gepind kan worden.

Sinds de verschijningsdatum zijn er al 450 exemplaren verkocht.

Voor Zaans Erfgoed/houtbouw-liefhebbers geeft dit boek – met originele oude foto’s en tekeningen –  een mooi beeld van de Zaanse houtbouw. Het zijn gebouwen die ouder zijn dan 1832, en in de bijlage zijn de huisnummers uit het jaar 1829 gekoppeld aan de kadasternummers, zoals die in 1832 te boek stonden. Ook voor molenliefhebbers valt er mogelijk nog iets te leren van de uitgebreide beschrijvingen en afbeelding van de 22 molens van het dorp. En ook niet onbelangrijk: er staat een beschrijving in van de geschiedenis van Assendelft uit de IJzertijd. Want die geschiedenis kwam mede door de bouw van de wijk Saendelft ‘boven water’.

Share Button
Nieuws archief