Antieke merklappen in Honig Breethuis

Geplaatst op: 9 augustus 2018

Zaanse merklap uit 1666 uit de Collectie Aafke Buurs. Foto: Aafke Buurs.

Nog t/m zondag 19 augustus is er in het Honig Breethuis op de Lagedijk 80 in Zaandijk een expositie van Zaans, Noord-Hollands, Zeeuws en Fries borduurwerk te zien, uit de Collectie Aafke Buurs-Brand. Deze kleine expositie laat een representatieve afspiegeling zien van haar indrukwekkende privécollectie, die ca. 300 merk- en borduurlappen omvat. Zo krijgt de bezoeker een beeld van de motieven en borduurtechnieken zoals deze van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw karakteristiek waren in de Zaanstreek, Waterland, Marken, West-Friesland en Amsterdam. Omdat er een Duitse doek van borduurzijde op zijde bleek te zijn opgespannen op een vel zuurvrij lompenpapier van de firma C. & J. Honig, werd deze toegevoegd.

In de Zaanstreek tijdens Gouden Eeuw onder doopsgezinden het motief populair van de gelijkenis van de wijze en de dwaze maagden uit het Nieuwe Testament. De Collectie Aafke Buurs bevat twee fraaie voorbeelden van merklappen met dit motief, daterend uit 1666 en 1672. Hierop zijn ook andere symbolische voorstellingen te zien zoals de ‘Hollandse Tuin’ en de ‘Verspieders’.

Deze selectie van de toonaangevende Collectie Aafke Buurs is te zien tijdens openingstijden van het Honig Breethuis, donderdag t/m zondag van 13 tot 17 uur.

Share Button
Nieuws archief